Hlavní obsah

První plán testování ve školách: Kloktání venku, plivání uvnitř. Povinně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo školství připravilo předběžný manuál, jak by mohlo od března probíhat testování na středních školách. Díky tomu by se alespoň část žáků mohla vrátit do lavic.

Článek

Patnáct středoškoláků se sejde v přístřešku před školou. Vydezinfikují si ruce, u registračního místa obdrží testovací sadu a projdou instruktáží. Sami si pak odeberou vzorek a poté ho zase po vydezinfikování odevzdají.

To je shrnutí první verze manuálu pro testování ve školách, který připravilo Ministerstvo školství. Seznam Zprávy se s materiálem seznámily.

Od 1. března by se za těchto podmínek mohly do lavic vrátit závěrečné ročníky středních škol a potenciálně i poslední ročníky vyšších odborných škol, na kterých probíhá praktická příprava. Tato skupina 98 tisíc studentů a 20 až 30 tisíc zaměstnanců škol by se mohla pak v nejbližší době rozšířit o 150 tisíc žáků, kteří by mohli absolvovat alespoň praktické vyučování.

Jedině ale za předpokladu, že se nechají pravidelně testovat. Podrobnosti popisuje Ministerstvo školství právě v manuálu. Oficiálně se k němu ale vyjadřovat nechce.

„Jedná se o materiál, který je připraven k projednání s Ministerstvem zdravotnictví a Radou pro zdravotní rizika. Do doby projednání se k němu nebudeme blíže vyjadřovat,“ říká tisková mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Testovací přístřešek před každou školu

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale ve videu publikovaném v neděli na Facebooku potvrdil, že se vláda bude návrhem na pondělním jednání vlády zabývat.

Základním prvkem celého systému je, že ho budou podobně jako očkování logisticky zajišťovat kraje. Ty dostanou od MŠMT instrukce, ale testovací sady si nakoupí samy a také testování zrealizují.

Vypadat to bude následovně:

Testovat se bude patrně jednou týdně. Půjde o neinvazivní PCR testy. Laboratoře by měly sady do škol dodat a pak vzorky opět odvézt. V plánu se ale uvažuje i o tom, že by rozvoz a svoz materiálu zajišťovali nepedagogičtí pracovníci škol.

Škola také zajistí místo, ideálně venkovní přístřešek, kde bude testování probíhat. V jednu chvíli se na místě sejde maximálně skupina po 15 studentech, kterou doplní čtyři zaměstnanci školy.

Dva budou vydávat testovací sady a vyplňovat formuláře, další bude dohlížet nad prováděním testů a případně provede instruktáž. Poslední člověk pak vzorky vybere.

Výsledky z laboratoří školy dostanou vždy do sedmi hodin ráno následujícího dne. Pokud krajská hygienická stanice rozhodne o karanténě aspoň poloviny třídy, skupina přechází opět do distanční výuky.

O kterých testech MŠMT uvažuje

Na trhu se v posledních měsících objevilo hned několik variant testovacích sad. Samoodběry pro PCR testování tak lze provádět například prostřednictvím kloktání, sliněním do nádobky, pomocí savé houbičky, která se umístí do úst, nebo stěrem ze stěny nosní dírky (tedy nikoliv výtěr z nosohltanu, ale pouze zasunutí štětičky centimetr do nosní dutiny). Při neinvazivních antigenních testech se pak počítá s podobnými metodami odběru, u kterých už ale nebude potřeba vyhodnocení v laboratoři.

Mohou učitelé nahradit zdravotníky?

Uvažuje se o několika variantách testů, ty s odběrem z přední části nosu nebo ze slin se mohou podle předběžného manuálu Ministerstva školství provádět i ve vnitřních prostorách, například v tělocvičně nebo nevyužívané třídě. Kloktací testy by se pak povinně musely absolvovat venku.

„Jedna věc je nutný návrat žáků do škol, to naprosto podporuji. Druhá věc je ale jasné nastavení pravidel, jak bude testování probíhat. Jsme připraveni jako i v jiných případech pomoct a pokusit se celou věc zorganizovat tak, aby to fungovalo a děti mohly chodit do škol,“ říká náměstek hejtmanky pro oblast školství a sportu Plzeňského kraje Rudolf Salvetr (ODS).

Největší nejasnost zatím panuje právě kolem zapojení pedagogických a nepedagogických zaměstnanců škol. Nejenže na ně takto přejde další povinnost, ale je hlavně otázkou, zda by vůbec směli takovýmto způsobem zacházet s odebranými vzorky od studentů.

„Vyvstávají kolem toho otázky hygienicko-zdravotnické, jestli mohou tito zaměstnanci plně nakládat s biologickým materiálem, nebo jestli mohou pouze provádět evidenci. Budeme se ale muset spolehnout také na to, že se pedagogové a nepedagogové budou na testování podílet dobrovolně, protože to nebude pracovně-právně vymahatelné,“ doplňuje radní pro oblast školství, mládeže a sportu Kraje Vysočina Jan Břížďala (Piráti).

Buď test, nebo výuka nadále z domova

Jedno je ale na druhou stranu jasné – testování bude povinné. Pokud ho žáci nebudou chtít absolvovat, jedinou možností pro ně bude vzdělávat se z domova v rámci individuálního plánu. Distanční výuka nadále pokračovat nebude.

Výjimku budou mít pouze ti žáci, kteří byli covid pozitivní, a to po dobu 90 dní od odebrání vzorku. Po návratu z karantény se tak mohou účastnit prezenční výuky bez nutnosti pravidelného testování po tuto dobu.

Plán sice Ministerstvo školství připravilo pouze pro návrat části středoškoláků díky PCR testování, s podobným systémem se ale počítá i pro obnovení prezenční výuky na základních školách. V případě jejich žáků ale půjde o testování neinvazivními antigenními testy. Odpadne tak problém s odvozem vzorků do laboratoří. Podrobnosti chce Ministerstvo školství připravit v následujících týdnech.

Reklama

Doporučované