Hlavní obsah

Připravují Spojené státy konflikt s Íránem? Americký politolog se bojí katastrofy

Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co vedlo amerického prezidenta Donalda Trumpa k rozhodnutí vypovědět jadernou dohodu s Íránem a jaký bude mít jeho krok dopady? Na tyto otázky v pořadu Svět bez obalu odpovídali americký politolog Jonathan Terra a íránský novinář Mehrdad Mirdamadi.

Článek

„Některé argumenty prezidenta Trumpa jsou nemístné a spíše bych věřil agentuře OSN, která ve své zprávě tvrdí, že Írán od podpisu smlouvy neporušil žádný paragraf a že ji dodržuje,” říká íránský novinář.

„Jaký je náš postoj na Blízkém východě? Jsme loajální k našim spojencům - Saúdské Arábii a Izraeli, a vystoupení z této smlouvy je součást tohoto spojenectví,” tvrdí americký politolog.

A druhým důvodem, proč Trump zrušil tuto smlovu, je skutečnost, že to je práce Obamovy administrativy a část republikánské politiky je být v opozici se vším, co tento prezident udělal,” dodává Jonathan Terra.

„Domnívám, že jestliže bude íránský režim izolován více než teď a nebude mít co ztratit, pak by se měl každý obávat,” tvrdí Mehrdad Mirdamadi. S tím souhlasí i Američan Terra.

„Někteří experti říkají, že za tím vším je záměr svrhnout současnou íránskou vládu. Ale když si uvědomíte, jakou katastrofou byla válka v Iráku, tak válka proti Íránu by byla ještě horší. Írán je mnohem větší země, žije tam víc lidí. Válka s Íránem by nevedla k ničemu jinému než k obrovské katastrofě,” říká Terra.

Reklama

Související témata:

Doporučované