Hlavní obsah

Přípravy na volbu prezidenta zamrzly. Strany vyčkávají, co udělá Miloš Zeman

Anketa k volbě prezidenta

 

Reklama

Politické strany se jmény kandidátů vyčkávají minimálně do března. Brzdí je Zeman i vlastní sjezdy.

Článek

Přesně rok před prezidentskými volbami zamrzly v politických stranách debaty o možném kandidátovi. Partaje se nově rozhodly, že počkají minimálně do března, kdy současný prezident Miloš Zeman oznámí, zda bude post obhajovat.

Některé strany proto, že zvažují Zemana podpořit, jiné mu nechtějí dát zbytečně moc času na ostřelování jejich kandidáta.

Mezi stranami navíc podle zjištění Seznamu panuje cosi jako „tichá shoda“ - partaje o sobě navzájem vědí, že se zatím do ničeho nepohrnou a že mají ještě dost času. Všechny tři vládní strany navíc v rozhodování brzdí fakt, že je na jaře čekají volební stranické sjezdy, které také ovlivní nálady ohledně prezidentského kandidáta.

Zvlášť pikantní bude v tomto ohledu sjezd ČSSD. Právě v den jeho zahájení, 10. března, chce Miloš Zeman své rozhodnutí oznámit.

„My v této chvíli nevidíme důvod diskutovat o prezidentské volbě, protože nám chybí zásadní vstupní informace, to znamená, zda pan prezident chce kandidovat či nikoli,“ komentoval to místopředseda ČSSD Jan Hamáček.

Část sociálních demokratů chce, aby strana Zemana otevřeně podpořila - mezi nimi i vnitrostranická opozice obhajujícího předsedy Bohuslava Sobotky. Postoj k Zemanovi bude na sjezdu ČSSD velmi důležitý, prezidentovi stoupenci se budou chtít dostat do vedení.

ANO rozděleno: Zeman, nebo vlastní kandidát?

„V žádném případě není kam spěchat,“ tvrdí ministr obrany za hnutí ANO Martin Stropnický. On sám je jedním z možných kandidátů ANO na prezidenta – pokud se tedy Babišova partaj nerozhodne podporovat Zemana. „Hnutí ANO vzhledem k tomu, jaké má preference a podporu ve volbách, by tak rozhodně mělo mít svého kandidáta,“ tvrdí Stropnický.

Tento názor však v Babišově hnutí všichni nesdílejí. ANO je rozděleno v názoru, zda podpořit Miloše Zemana (pokud do obhajoby půjde), nebo mít svého kandidáta. Šéf hnutí Andrej Babiš se sice otevřeně ještě nevyjádřil, ale opakovaně dává najevo velké porozumění se současným prezidentem.

Babišovým hlavním a jediným cílem zůstává přesvědčivá výhra v říjnových sněmovních volbách, po nichž se chce stát premiérem. Štěpit síly na dvě kampaně není v Babišově zájmu. Zemana si na Hradě dalších pět let dokážou představit někteří vysocí představitelé ANO, například první místopředseda Jaroslav Faltýnek nebo ministryně Karla Šlechtová.

To vládní lidovci sice o Zemanově podpoře neuvažují, vlastního kandidáta ale chtějí řešit teprve na jarních regionálních sjezdech. „Samozřejmě bude důležité, jak se vyjádří prezident Zeman. Monitorujeme terén,“ usmívá se šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Jak bude vypadat příští volba prezidenta? Pravidla dosud nejsou jasná:

A březen je klíčový i pro další strany – část jich totiž uvažuje o podpoře končícího šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše. Ten se chce rozhodnout právě v březnu, kdy v akademii končí. Podle informací Seznamu s ním už jednali Starostové i TOP 09.

„Je to jedna z vážených osobností, jejíž kandidatura by mě potěšila,“ řekl k tomu předseda STAN Petr Gazdík. Menší strany se snaží najít kandidáta, kterého by mohlo podpořit víc partají.

Co se týče TOP 09, strana čeká i na to, jak se vyjádří její europoslanec Jiří Pospíšil. „Bylo by hloupé teď oznámit podporu nějakému kandidátovi, a pak mít kandidujícího europoslance,“ uvedl člen strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované