Hlavní obsah

Kde se v létě vykoupat v přírodě? Podívejte se na naše tipy

Foto: Shutterstock.com

Kamencové jezero v Chomutově.

Reklama

Léto přináší teploty i vysoko nad 30 stupňů. Kde se zchladit? Vyzkoušejte některá přírodní koupaliště, kterých je po České republice více než dost. Zde jsou naše tipy.

Článek

Jezero Konětopy

Nedaleko Prahy mezi obcemi Dřísy a Konětopy se nachází Jezero Konětopy. Jedná se o zatopenou pískovnu, která teď slouží především k rekreaci. Návštěvníci zde mohou využít travnatou nebo malou písčitou pláž. V oploceném areálu se nachází sociální zařízení, parkoviště nebo občerstvení. K vodě je zákaz vstupu se psy, parkování a vstup jsou zpoplatněné.

Pískovna Mlékojedy

U Neratovic se nachází zatopená pískovna Mlékojedy, která leží mezi obcemi Tišice a Mlékojedy. Návštěvníci si zde mohou užít i jiné aktivity než koupání, je tu hřiště na plážový volejbal, lezecká stěna, bar, vodní lyžování, dětské hřiště, občerstvení nebo můstek na skoky do vody na lyžích. Platí se zde pouze parkovné a některé atrakce, vstup k vodě je zdarma a mohou k ní i psi.

Píšťanské jezero

Píšťanské jezero, které můžete znát i jako Žernosecké, se nachází u Litoměřic na pravém břehu Labe. Na jezeře, které má rozlohu 90 hektarů, naleznete tři malé ostrovy, dva výběžky směrem do vody a především písčité pláže. Návštěvníci si zde mohou vypůjčit lodičku a vyrazit na průzkum ostrovů. Vstup je zdarma.

Jezero Kristýna

Jezero Kristýna naleznete u Hrádku nad Nisou. Jeho lokalita je zajímavá i tím, že se nachází na hranicích Česka s Polskem, ale i s Německem. Vstupné i parkování je zpoplatněno. Více o jezeře i jeho okolí se dočtete v článku níže.

Jezero Košutka

V Plzni nedaleko centra se nachází Košutecké jezírko, které nabízí návštěvníkům travnaté pláže. Jedná se o zatopenou pískovnu, která neslouží jen ke koupání, ale je hojně využívaná i jako vycházková destinace v přírodě v rušném městě. K dispozici tu jsou toalety a dětské hřiště. Koupání je zdarma.

Vodní nádrž Barbora

Vodní nádrž Barbora vznikla zatopením povrchového stejnojmenného lomu. Jedná se o největší vodní plochu v okolí Teplic s rozlohou okolo 65 hektarů. Díky hloubce dosahující až 70 metrů je samočistící schopnost tak velká, že na Barboře nehrozí výskyt sinic a voda je krásně čistá. Využít se tu dají kurzy potápění, hřiště na pláži na míčové sporty, dá se zde surfovat, vypůjčit kajaky nebo jen plavat. Vstupné je zpoplatněno a parkování v sezoně (květen až září) také.

Jezero Lhota

25 hektarů velká vodní plocha jezera Lhota se nachází kousek od Prahy, cca 20 kilometrů. Jezero vzniklo na místě pískovny, která byla vybudována v druhé polovině 20. století pro potřeby stavby dálnice D1 a pražského metra. Návštěvníci mohou využít dětské hřiště, hřiště na plážový volejbal, půjčovny lodiček, občerstvení a sociální zázemí (toalety, sprchy, převlekárny). Vstupné a parkování je zpoplatněno a do zatopené pískovny je zákaz vstupy se psy.

Kamencové jezero

Kamencové jezero v Chomutově je svým složením vody světovým unikátem. Jezero vzniklo zatopením dolů, ve kterých se těžila síra a kamenec. Dalším unikátem je 100 metrů dlouhé plovoucí molo, které je největší u nás. Návštěvníci mohou vybírat z široké palety zábavy - minigolf, plážový volejbal, stolní tenis, badminton, nohejbal, šlapadla, paddleboardy a spoustu dalšího. Vstupné je zpoplatněno a do areálu je zákaz vstupu se psy.

Jezero Milada

Jezero Milada leží nedaleko Ústí nad Labem, vzniklo zatopením uhelného lomu a patří k největším jezerům v Česku. Pořádají se tu i sportovní a kulturní akce, žije zde i několik druhů ryb, například okoun, sumec nebo candát. Nyní probíhají v jeho okolí stavební úpravy, jejichž cílem je zlepšení infrastruktury a zázemí pro návštěvníky. Je tu zákaz vstupu se psy a jejich koupání.

Vodní nádrž Orlík

Orlická přehrada je svým objemem zadržené vody největší v České republice. Přehrada je součástí Vltavské kaskády a svoje jméno nese podle zámku Orlík. Nabízí rekreaci pro návštěvníky, kteří mohou využít písečné pláže ke koupání a ubytování ve třinácti kempech, například Trhovky, Popelíky nebo Lavičky.

Vodní nádrž Slapy

Slapská přehrada je pátou největší přehradou v České republice. Stejně jako v případě orlické přehrady je součástí Vltavské kaskády. Přehrada je využívaná k vodní dopravě, koupání, jachtaření, k různým druhům vodních sportů, v kempech lze zapůjčit šlapadla nebo paddleboardy. Mezi nejnavštěvovanější kempy, které nabízí travnaté i písečně pláže, patří například Ždáň, Nová Rabyně nebo Nová a Stará Živohošť.

Brněnská přehrada

U Letovic severně od Brna se nachází Brněnská přehrada, která má rozlohu 252 hektarů. V brněnském hantecu takzvaný Prýgl nebo Prygl. Dříve přehrada sloužila jako zdroj elektrické energie nebo zásobárna vody pro Brno. Mimo koupání lze využít okolní přírodu k turistice nebo vyrazit na výlet na kole. Přehradu lemují pláže, kde se nacházejí dětská hřiště, sportoviště, půjčovny lodí, šlapadel nebo paddleboardů.

Vodní nádrž Letovice

Severně od Brna u Letovic se nachází vodní nádrž Letovice, také známá jako Křetínka. Přehrada byla vybudována v 70. letech a slouží k vyrovnávání toku řeky Svitavy. Na délku má skoro 5 km a je vhodná jak pro milovníky koupání, tak pro lidi vyznávající vodní sporty a s povolenkou si tu užijí i rybáři, lze tu chytit kapry, štiky nebo sumce. Vstup je zdarma a do vody mohou i psi.

Vodní nádrž Nové Mlýny

Na Jižní Moravě se u Mikulova nachází vodní nádrž Nové Mlýny. Jedná se o soustavu tří přehradních nádrží na řece Dyji vybudovaných v 70. letech 20. století. Horní nádrž je rekreační, střední je vyhlášena přírodní rezervací, kde se nacházejí ostrůvky pro hnízdění ptáků, dolní slouží k závlaze, rekreaci nebo výrobě elektřiny. Na Nových Mlýnech si můžete zaplavat, vyzkoušet windsurfing nebo si zarybařit.

Vodní nádrž Olešná

Přehrada Olešná se nachází u Frýdku-Místku a byla vybudována v 60. letech 20. století na říčce Olešná. Slouží k rekreaci, koupání, ale i k vodním sportům, jako je jachting nebo windsurfing. V roce 2005 byl v okolí přehrady vybudován aquapark s tobogány. Vodní nádrž je přístupná zdarma, aquapark je zpoplatněn.

Mapa zmíněných přírodních koupališť

Reklama

Doporučované