Hlavní obsah

Přístav Hudajdá nadále zůstává kvůli přestřelkám odříznutý od potravin a léků, Jemenci zde jí odpadky

Kvůli konfliktu Jemen za poslední půlrok opustilo více než půl milionu dětí.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Jemenské město Hudajdá zůstává odříznuté od přístupu k potravinám a lékařské péči. Místní obyvatelé proto musí jíst odpadky. Ve městě Hudajdá stále přetrvávají přestřelky, ačkoliv se OSN v prosinci podařilo dojednat mírovou dohodu mezi válčícími stranami.

Článek

Ani příměří dojednané v prosinci pod záštitou OSN, nepřineslo do jemenského přístavu Hudajdá klid, dochází k dalším přestřelkám mezi vládními silami a rebely. Hudajdá patří ke stěžejním bodům pro přívoz potravin a lékařské péče do Jemenu.

Důsledkem nedostatku potravin musí hladovějící obyvatelé města Hudajdá jíst odpadky. Informace a rozhovor s místními obyvateli přinesl britský deník Independent.

Boje mezi vládní koalicí vedenou Saúdskou Arábií a šíitskými povstalci jsou sice klidnější. Přesto probíhají, ačkoliv se OSN snažilo dojednat mírovou dohodu mezi vládními silami a rebely. Kromě hladu tak obyvatele města ohrožují přestřelky. Příměří zde totiž vydrželo pouze chvíli.

Podle očité svědkyně A. Moharramové rodiny umírají kvůli hladovění, případně nedostatku lékařské péče. Oba problémy odříznutí města pouze utužuje. „Oblast trpí kvůli bojům mezi oběma stranami. Místa jako Dremy patří stále k terčům konfliktů. Kvůli bojům se zde ke zraněným nedostane záchranka. V jedné oblasti podél pobřeží byla například zraněná celá rodina, všichni zemřeli. Do jednoho vykrváceli,” řekla Moharramová

Dalším důsledkem bojů je exodus více než půl milionu jemenských dětí, které musely v uplynulých šesti měsících kvůli bojům opustit své domovy. Zvýšilo se u nich riziko nákazy infekčními chorobami, hrozí jim podvýživa a mnoho z nich nemůže chodit do školy. S odvoláním na páteční sdělení několika nevládních organizací o tom informovala nadace Thomson Reuters.

Jemenská občanská válka začala v roce 2014. Šíitští povstalci tvrdí, že bojují proti korupci, avšak protistrana jejich boj považuje za zástupnou válku řízenou Íránem, který šíity podporuje. Jemenské vládě od roku 2015 pomáhá mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií. Konflikt připravil o život podle odhadů na 10 000 lidí a vyvolal rozsáhlou humanitární krizi. Některé zdroje hovoří o 50 000 obětech. Podle OSN v Jemenu hladoví na 14 milionů lidí a asi dva miliony jemenských dětí v důsledku konfliktu nechodí do školy.

Statisíce dětí muselo ze svých domovů prchat loni v létě, když v přístavu Hudajdá propukla rozsáhlá vojenská ofenziva. Podle dětského fondu OSN UNICEF se u těchto dětí zvýšilo riziko podvýživy, nákazy nemocí a zároveň se snížila pravděpodobnost, že se vrátí do školy. „Přicházíme o celou generaci,“ komentovala v telefonickém rozhovoru situaci v Jemenu ředitelka UNICEF pro Jemen Meritxell Relanoova. „Bez vzdělání si nenajdou práci... budoucnost generace, která není vzdělaná, je velmi neradostná,“ doplnila.

Navzdory tomu, že se boje v Hudajdá zklidnily, tisíce rodin z města stále prchají kvůli obavám z obnovení konfliktu, uvedla nadace na ochranu dětí Save the Children. Tito lidé podle organizace nemají dost peněz ani na ty nejzákladnější potraviny, palivo či léky. Děti, které byly přinuceny opustit své domovy, podle organizace často žijí v nehygienických podmínkách v přeplněných táborech pro vysídlené osoby a často nemají přístup k čisté vodě a nutričně vyvážené stravě, což zvyšuje riziko podvýživy, nákazy cholerou či záškrtem. Téměř 90 procent obětí záškrtu v Jemenu tvořily podle Save the Children děti mladší 14 let.

Reklama

Doporučované