Hlavní obsah

Příští zastávka Kuba, konečná na Floridě. Matthew se dál valí Karibikem

 

Reklama

Bouře se pomalu sune ke Kubě, kam by měla dorazit v noci na středu. Na silný vítr a déšť se připravují i na Floridě.

Článek

Hurikán Matthew je označován za nejsilnější bouři, jaká Karibik v posledních letech zasáhla. S plnou silou udeřil v úterý na ostrov Haiti, kde podle odhadů na některých místech napršel až metr vody. Silný déšť rozvodnil řadu řek a podmáčel svahy. Haiťany, kteří se ještě nevzpamatovali ze zemětřesení v roce 2010, tak i po odeznění bouře budou dále ohrožovat silné záplavy, sesuvy půdy a nevyzpytatelné proudy bahna. Ve vodě se ocitlo hlavní město Port-au-Prince, zaplaveny jsou stovky provizorních přístřešků v místních slumech. Několik měst a vesnic na pobřeží je zdevastovaných. Humanitární organizace se obávají propuknutí epidemií infekčních nemocí.

Bouře se nyní rychlostí asi 17 km/h přesouvá na severovýchod ke Kubě. Americké Národní středisko pro hurikány dále předpovídá, že se vichr a déšť přeženou přes Bahamy a nakonec zamíří na Floridu, už ale jako hurikán třetího stupně, tedy o něco slabší, než jaký udeřil na Haiti. Odhadnout nicméně přesnou trasu bouře není jednoduché. Podle původních předpokladů měl Matthew zasáhnout i Jamajku, které se nakonec vyhnul a kde v současnosti platí jen mírné varování. Ze svých tras bylo odkloněno množství výletních lodí, které brázdí Karibské moře.

Před hurikánem byla na Jamajce zabezpečena i zvířata. Provizorní evakuační centrum pro plameňáky z kingstonské zoologické zahrady.

Hurikán Matthew má na Kubě jako první zasáhnout provincii Guantánamo, kde se nachází stejnojmenná americká základna a věznice. Americká armáda už evakuovala manželky a děti vojáků. Kubánská vláda se snažila ještě před příchodem bouře evakuovat místní obyvatele a co nejvíce zabezpečit jejich domy a majetek. Déšť by měl být nicméně o něco slabší než na Haiti, napršet by mělo zhruba čtyřicet centimetrů vody. Jak upozorňuje agentura Reuters, v horách v provincii Guantánamo se nachází druhé největší kubánské kávové plantáže. Očekává se, že bouře letošní úrodu značně poškodí.

Evakuace rodinných příslušníků amerických vojáků sloužících na Guantánamu.

Intenzivně se na příchod hurikánu připravuje Florida. „Nemůžeme to brát na lehkou váhu, bouře přijde na Floridu s potenciálně devastujícími vichry. Každá předpověď je pro Floridu horší. Pokud Matthew zasáhne stát přímo, dojde k velkým škodám, které jsme tu neviděli roky," řekl na tiskové konferenci guvernér státu Florida Rick Scott. Ke Spojeným státům by Matthew měl dorazit ve čtvrtek. Naštěstí však už jako hurikán třetího stupně, tedy s poryvy větru o rychlosti „jen" 190 km/h.

Matthew by měl postupně při cestě na sever slábnout.

Reklama

Doporučované