Hlavní obsah

Přiznání Kim Čong-una: Naše ekonomická pětiletka selhala

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na stranickém sjezdu 7. ledna.

Reklama

Vůdce KLDR Kim Čong-un vzácně připustil, že jeho ekonomické plány v mnoha ohledech selhaly. V čem však škrty dělat nechce, je zbrojní arzenál. Ten by měl naopak posílit natolik, aby byla země schopná ubránit se nepříteli.

Článek

Kongres své první setkání po pěti letech zahájil neslavně. Kim čelí nejnáročnějším výzvám své devítileté vlády, které způsobila takzvaná Bezprecedentní krize. Po roce, kdy Severní Koreu potrápily přírodní katastrofy, nepřiznané šíření koronaviru a mezinárodní sankce uvalené v reakci na raketový a jaderný program, je nyní otázkou, jak zareaguje její hospodářská politika. Režim sice nadále tvrdí, že se uvnitř nepropustně ohraničené země nevyskytl jediný pozitivní případ, uzavření hranic a pozastavení mezinárodních letů ale už tak křehké ekonomice neprospělo.

Kim tak na kongresu Korejské strany práce přiznal, že jeho pětiletý ekonomický plán selhal „téměř ve všech oblastech“, uvedla ve středu severokorejská státní média. „Měli bychom dále propagovat a rozšiřovat úspěchy a vítězství, kterých jsme dosáhli díky našemu pečlivému úsilí, ale také zabránit bolestivým lekcím.“

Podle analytika Institutu ekonomického výzkumu IBK v Soulu se obchod s Čínou za prvních 11 měsíců roku 2020 propadl o téměř 80 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Podle odhadů kleslo severokorejské HDP v roce 2020 o 9,3 procenta.

Jaký bude vztah s USA?

V nadcházejících projevech by měl Kim Čong-un hovořit také o zahraniční politice, což bude vzhledem k očekávanému nástupu Joea Bidena a dění ve Washingtonu zajímat nejen tyto dvě země.

Vztahy mezi Pchjongjangem a Washingtonem jsou na bodě mrazu. Jednání mezi Trumpem a Kimem uvázla během jednání o možných úlevách od sankcí, kdy měla Severní Korea navrhnout, čeho je ochotna se vzdát. Mezitím se spekuluje o Kimově znepokojení ohledně nástupu Joea Bidena. Údajně se mu nezamlouvá, že by mohl Biden upustit od vysoce osobního diplomatického stylu, který byl blízký Donaldu Trumpovi. Ten se se severokorejským vůdcem setkal třikrát. Biden by namísto toho zvolil formu nátlaku na KLDR, čímž by ji donutil k denuklearizaci.

„Není to tak, že Kim Čong-un vyjde a slíbí denuklearizaci a zlepšení lidských práv,“ říká pro The Guardian Leif-Eric Easley, docent mezinárodních studií na univerzitě Ewha v Soulu.

„Optimisté chtějí vidět ochotu zapojit se do diplomacie s nastupující Bidenovou administrativou, zmínku o příležitostech ekonomického rozvoje, spolupráci s Jižní Koreou a otevřenou humanitární spolupráci během pandemie. Pesimisté očekávají, že Kimův režim bude klást důraz na vojenskou sílu, soběstačný socialismus a pokračující zákroky proti podvratným živlům.“

Kim chce posílit arzenál

Pesimistické předpoklady se však opravdu pomalu naplňují. O den později už severokorejský vůdce oznámil, že jeho země posílí svůj zbrojní arzenál, aby se země mohla lépe bránit před nepřáteli. „Abychom vytvořili mírové prostředí pro lid a naši zemi, pozvedneme naše obranné kapacity na podstatně vyšší úroveň,“ prohlásil Kim na nynějším sjezdu vládnoucí strany.

Ve svém úterním úvodním projevu Kim dál uvedl, že Severní Korea od posledního kongresu v roce 2016 dosáhla „zázračného vítězství“. Tím narážel na raketové a jaderné testy, které vyvrcholily úspěšným zahájením používání mezikontinentálních balistických raket v roce 2017 schopných zasáhnout pevninu USA.

Stejně jako ostatním světovým lídrům se ani Kimovi nevyhnulo nucené sčítání nákladů na pandemii. V projevu tak vyzval obyvatele své země, aby se v reakci na vnitřní i vnější tlaky obrnili. Státní tisková agentura KCNA citovala vůdcova slova, podle kterých došlo „k zářným úspěchům naší strany a lidu“. Dodal však, že „zanalyzoval chyby, které se projevily v úsilí o provádění pětileté strategie národního hospodářského rozvoje“. Pracovní sílu pochválil za „zajištění stability i navzdory výzvám koronaviru“.

Severní Korea uzavřela své hranice s Čínou a Ruskem na počátku pandemie a od té doby umístila do karantény tisíce lidí pro podezření z přenášení nákazy.

Žádná protipandemická opatření nebyla přijatá ani na jednání kongresu. Mezi 4750 delegáty nebyla jediná rouška či náznak sociálního distancování. Podle odborníků Kimovo vystupování vzhledem ke vstupu do roku diplomatické a ekonomické nejistoty naznačuje pokus ukázat jednotnou frontu.

Podle bývalého severokorejského přeběhlíka a nynějšího vědeckého pracovníka Světového institutu pro severokorejská studia v Soulu, Ahn Chan-ila, představuje kongres „jiskru k obnovení víry mezi frustrovanou veřejností“.

Schůze, která začala v úterý, ale v oficiálních zprávách byla zmíněna až ve středu, má trvat několik dní. Kim by měl mimo jiné oznámit další povýšení jeho sestry Kim Jo-čong, která je všeobecně považována za de facto druhou velicí osobu režimu.

Reklama

Doporučované