Hlavní obsah

Pro Paměť národa lidé letos poběží na 19 místech v Česku, loni jich bylo 13

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na 19 místech v Česku se letos uskuteční benefiční běh pro Paměť národa. Loni jich bylo 13. Akce se koná od 20. do 23. května, kvůli pandemii bude opět bez hromadných startů.

Článek

„Účastníci vyběhnou na vyznačené trasy v lesích a v parcích sami nebo s rodinou. Lidé, kteří se na zmíněná místa nedostanou, si zvolí vlastní trasu. Běžci tradičně symbolicky připomenou památku konkrétních osobností, výtěžek ze startovného pak podpoří další natáčení vzpomínek pamětníků,“ uvedla Zuzana Kantorová.

Účastníci akce svůj běh pravidelně věnují například válečným veteránům, politickým vězňům, účastníkům odboje nebo zavražděným novinářům. Podle pořadatelů lidé nejčastěji volí Miladu Horákovou, letce RAF a také své prarodiče, kteří prošli různými těžkostmi. Jméno osoby, kterou chtějí připomenout, si běžci připisují ke svým startovním číslům.

Lidé mohou vybírat z vyznačených tras o délce pět a 10 kilometrů. Pro děti, méně zdatné běžce a chodce připraví organizátoři symbolický, kilometrový úsek. Účast tak lze spojit i s rodinným výletem nebo venčením psa. K dnešnímu dni se už pro běh zaregistrovalo přes 430 zájemců. Loňského ročníku se zúčastnilo více než 2100 běžců a vynesl 741.000 korun.

V Praze bude i letos běh v oboře Hvězda, v Brně lidé vyrazí od Pavilonu Anthropos a proběhnou se podél řeky Svratky. Například v Ostravě pak trasa povede Komenského sady, v Plzni poběží od Ranče Šídlovák kolem Boleveckých rybníků. Běh se koná také v Hradci Králové, Chrudimi, Kroměříži, Zlíně, Třebíči, Liberci - Vratislavicích nad Nisou, Plané na Plzeňsku, Nových Hradech, Sušici, Starém Městě na Uherskohradišťsku, Olomouci, Velvarech, Ústí nad Labem a Rejčkově na Havlíčkobrodsku. Brdskými lesy se pak proběhnou ti, kteří odstartují ve Vižině na Berounsku.

Registrace je přes webovou stránku konkrétního běhu. Základní startovné na pětikilometrovou, desetikilometrovou nebo individuální trasu, včetně rodinného běhu, činí 300 korun. Žáci a studenti do 18 let zaplatí o stovku méně. Členové Klubu Paměti národa a lidé nad 65 let mohou běžet zdarma. Další možností je odstartovat jako virtuální firemní týmový závod, v tomto případě je příspěvek 8000 korun.

Paměť národa je největší sbírka vzpomínek pamětníků v Evropě. Nyní čítá přes 11.000 příběhů. Na internetu je přístupná od roku 2008, spravuje ji organizace Post Bellum ve spolupráci s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Reklama

Doporučované