Hlavní obsah

Pro přepravu po Ostravě lze nově využít sdílené elektrokoloběžky

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Ostravy mohou nově využívat k přepravě po městě sdílené elektrické koloběžky. Výpůjčky nejsou jako u sdílených kol dotovány městem, které ale se dvěma soukromými provozovateli nastavilo podmínky pro jejich provoz.

Článek

„Koloběžky je možné si vypůjčit a vrátit u stojanů se sdílenými koly,“ řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Podle ní je zatím v Ostravě k dispozici stovka koloběžek, během příštího týdne jich přibude další stovka. Do několika týdnů by jich po městě mělo být rozmístěno až 750. Koloběžku si lze vypůjčit za tři koruny za každou minutu jízdy, paušál za její odemknutí je 25 korun.

„Sdílené elektrické koloběžky jsou dalším alternativním a především ekologickým způsobem dopravy pro Ostravany. Věřím, že je budou využívat k projížďkám, pro přemístění na nevelké vzdálenosti a třeba i k dopravě do zaměstnání. Z hlediska zákona jsou považovány za dopravní prostředek stejně jako kola. Mohou jezdit po pozemních komunikacích a cyklostezkách, nikoliv po chodnících,“ uvedl náměstek primátora Vladimír Cigánek.

Elektrokoloběžka může jet rychlostí až 25 kilometrů za hodinu. „V městské památkové zóně v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz je na žádost obvodu rychlost omezena na 15 kilometrů v hodině,“ uvedla mluvčí.

Zhruba po měsíci provozu chtějí zástupci magistrátu s provozovateli vyhodnotit zkušenosti s fungováním elektrických koloběžek. „Proberou případné úpravy nastaveného systému včetně aktualizace lokalit s korekcemi rychlostí, aby byl provoz elektrokoloběžek ve městě bezproblémový a užitečný,“ doplnila mluvčí.

Vypůjčení elektrické koloběžky funguje přes aplikaci. K jejímu odemknutí je potřeba naskenovat QR kód, který je na ní viditelně umístěn. Před zahájením první jízdy se zobrazí bezpečnostní instrukce, kterými by se měl uživatel při jízdě řídit. Zjistí z nich také zásady správného a bezpečného parkování koloběžek. Platba za půjčení koloběžky je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci.

Reklama

Doporučované