Hlavní obsah

Pro vánoční trhy v Praze byl vybrán smrk z Jílového u Prahy

Foto: Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pro pražské vánoční trhy na Staroměstském náměstí byl vybrán smrk ztepilý, který vyrostl nedaleko středočeského Jílového u Prahy. Zda jej ale pořadatelé na náměstí vztyčí, bude záležet na pandemii nemoci covid-19.

Článek

„Zda trhy budou, se rozhodne do konce října,“ sdělila Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která trhy pořádá. Loňský smrk pocházel ze Semil v Libereckém kraji.

„Smrk ztepilý, který jsme letos vybrali, je krásně rostlý a dobře přístupný pro těžkou techniku. Výhodou je také, že neroste daleko od Prahy. Má zhruba 19 metrů, což je o něco méně než obvykle, ale věřím, že by to nikomu nevadilo. S tipem se nám ozval soukromý majitel,“ uvedl provozní ředitel Taiko Petr Hozák.

Zda jej firma pokácí a doveze do hlavního města, bude záležet na situaci v souvislostí s šířením koronaviru a s tím souvisejícími nařízeními vlády a Ministerstva zdravotnictví. Podle mluvčí bude firma zároveň jednat také s magistrátem. „Rozhodnutí by mělo padnout do konce října, poté už nebude možné trhy včas připravit,“ sdělila Tietze.

Loňský smrk vyrostl na soukromém pozemku na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor do výšky 22 metrů. Trhy se v centru metropole konají každoročně od přelomu listopadu a prosince do začátku ledna. Kromě Staroměstského náměstí jsou rovněž například na Václavském náměstí, náměstí Míru a dalších místech v Praze.

Reklama

Doporučované