Hlavní obsah

„Problémy vytváří Kyjev.“ Rusko odmítlo údajné poučování a dotčeně reagovalo na výroky Merkelové a Macrona

Francie a Německo by se podle vyjádření ruského ministerstva zahraničí měly zaměřit na porušování lidských práv ze strany Kyjeva.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu dotčeně reagovalo na páteční výroky německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona týkající se rusko-ukrajinského konfliktu v Kerčském průlivu a Ruskem okupovaného Krymu. Německo a Francie by se podle vyjádření ministerstva zahraničí, zveřejněného agenturou TASS, měly místo „poučování” Ruska o lidských právech podívat na to, jak tato práva porušuje Kyjev.

Článek

„Místo snahy poučovat Rusko vyzýváme naše partnery..., aby obrátili pozornost na do očí bijící fakta o tom, že Kyjev hrubě porušuje lidská práva a ty svobody, na nichž tolik záleží ‚kolektivnímu Západu‘,” uvedlo podle agentury TASS ministerstvo zahraničí. Zároveň konstatovalo, že Rusko „nadále zajišťuje svobodnou plavbu“ Kerčským průlivem „v souladu se stávajícími rusko-ukrajinskými dohodami, vnitrostátními právními předpisy a příslušnými mezinárodními normami“. Upozornilo však, že vše probíhá „s přihlédnutím k reálným bezpečnostním rizikům, hrozbám a možným provokacím ze strany Ukrajiny a jejích západních přátel”.

Pokusy zpochybit právní status Krymu a Sevastopolu jako subjektů Ruské federace ruské ministerstvo označilo za nesmyslné. „Rusko bude i nadále tvrdě hájit svou svrchovanost a zastavovat pokusy o jakékoli provokace,“ zdůraznilo.

Ruská diplomacie též obvinila státy Evropské unie z uplatňování zjevných dvojích standardů vůči Rusku. Místo toho by se partneři Ruska měli zaměřit „na skutečné problémy, které vytvářejí jejich ‚kyjevští chráněnci‘ evropské bezpečnosti a stabilitě“.

Merkelová a Macron v pátek ve svém projevu vyzvali Rusko, aby propustilo ukrajinské námořníky, které zajalo minulý měsíc i s jejich loděmi v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem. Moskva to však odmítá – podle ní 24 zadržených námořníků nelegálně překročilo ruské hranice a bude s nimi naloženo podle ruského práva. Ukrajina Rusko v souvislosti s tímto incidentem obvinila z agrese.

„Žádáme bezpečnou, svobodnou a nerušenou plavbu pro všechny lodě Kerčským průlivem a okamžité a bezpodmínečné propuštění všech nezákonně zadržených ukrajinských námořníků,” uvedli Merkelová a Macron ve společném prohlášení. Vyjádřili také „velké znepokojení nad stavem lidských práv na Krymu, anektovaném Ruskem v rozporu s mezinárodním právem“.

Reklama

Doporučované