Hlavní obsah

Proč byl Zimola na Hradě? S prezidentem jsme nepiklili, prohlásil

 

Reklama

O ČSSD jsme se nebavili, nejde o další pokus o puč. Seznamu to řekl hejtman Jihočeského kraje po setkání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě.

Článek

Hejtman Jiří Zimola byl jedním z účastníků tzv. lánské schůzky, na které po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 několik vysoce postavených členů ČSSD jednalo se Zemanem o sesazení současného premiéra Bohuslava Sobotky.

Zimola i nyní patří uvnitř sociální demokracie k oponentům Bohuslava Sobotky, ale říká, že zatím neuvažuje, že by chtěl v budoucnu stranu vést.

Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Zimolou

Odmítl, že by úterní večerní setkání na Hradě bylo lánskou schůzkou II.

Na Zimolovu schůzku s prezidentem reagovali už i další členové ČSSD.

Šéf sněmovny Jan Hamáček schůzku chápe. „Informoval o ní sám pan Zimola s tím, že je to na jeho žádost a že jde poděkovat panu prezidentovi za jeho podporu, takže to tak vnímám a rozumím tomu," řekl Hamáček.

A podobný názor má i šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

„Já na té schůzce nevidím nic zvlášního, co by mělo být znepokojující. Pan hejtman Zimola má s panem prezidentem dobré vztahy. Pan prezident podpořil pana Zimolu, hejtman mu za to přišel poděkovat a pohovořit o průběhu vyjednávání. Já to beru na vědomí," řekl Seznamu Sklenák.

Schůzku se Zemanem ohlásil Zimola předem proto, aby nepřipomínala schůzku v Lánech. „Psal jsem to i panu předsedovi Sobotkovi, aby nebyl překvapen tím, že jdu k panu prezidentovi. Skutečně na tom nevidím nic špatného. Nevím, proč by se hejtman neměl a nemohl scházet s panem prezidentem," řekl před schůzkou se Zemanem.

Reklama

Doporučované