Hlavní obsah

Proč chtějí vyměnit ministra Plagu? Vybočuje z manažerské ideologie

Zeptali jsme se ministra školství, zda už si v úřadě balí věci.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čím vším naštval ministr školství Plaga své kolegy v hnutí ANO, že se ho chtějí zbavit?

Článek

Ministr školství Robert Plaga má namále. Nahradit by ho mohl Petr Vokřál, bývalý brněnský primátor a výrazná tvář hnutí ANO, pro něhož se teď hledá nové uplatnění.

Tuhle informaci přinesly Lidové noviny.

„Samozřejmě jsem zaznamenal, jakmile vyšel ten článek na titulní straně, všechny ty reakce typu, jak stranický list oznamuje ministrovi školství, že už to nechce dělat,“ směje se Plaga. „Já se ohrožený necítím. Ale nikomu na klidu nepřidá, pokud se dozví, že se uvažuje – nebo minimálně spekuluje – o jeho odvolání.“

Co vlastně čtyřicetiletý Robert Plaga, člen hnutí ANO, provedl? Jednoduše řečeno, jde na školství moc vědecky, rozvážně, tedy hrozně pomalu. A to není v souladu s manažerskou ideologií hnutí ANO.

Více o vládních výměnách:

„Já jsem zastánce změn, které jsou prodiskutované, nikoliv překotných nápadů. Když se podíváme do minulosti, tak tady bylo spoustu ministrů školství, kteří přicházeli s překotným nápadem každý týden, jak úžasně zlepší vzdělávací soustavu.“

Naštval kolegy v Brně, protože nechce poslat dotaci na Velkou cenu, závody silničních motocyklů. Rozhněval i hejtmany z ANO, protože nechce vyhovět jejich návrhu a omezit přístup dětí na střední školy. A stěžují si, že se s nimi ani moc nebaví.

„Tlačíme na něj, ale bohužel tady chybí diskuze. Na střední školy se dnes dostanou děti, které nemají šanci udělat maturitu. A zároveň nám vzniká problém nedostatku studentů na učebních oborech, na řemeslech, která nám začínají dramaticky chybět,“ říká třeba moravskoslezský hejtman z hnutí ANO Ivo Vondrák.

Ministr Plaga však odmítá nastavení celostátní hranice u přijímacích zkoušek, bez jejíhož překonání by střední školy nesměly studenty vůbec přijmout. Tím by se na maturitní obory dostalo asi o desetinu méně dětí než dnes.

„My musíme ty kroky dělat promyšleně, tady nemá cenu nahánět nějaký rychlý politický kapitál,“ oponuje ministr školství Plaga. „Ale jinak je to pozitivní změna, že přímo hejtmani se starají o kvalitu středního školství a je to pro ně priorita. To, že si z mého pohledu vybrali ne úplně šťastný nástroj, jak to léčit, je holý fakt.“

Reklama

Doporučované