Hlavní obsah

Proč je nutné porazit Zemana? Vysvětluje muž, který to možná zkusí

 

Reklama

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dokáže s prezidentem i souhlasit, a přesto říká, že v příští přímé volbě jde hlavně o to, aby Miloš Zeman prohrál.

Článek

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil by se mohl příští rok v historicky druhé přímé volbě se ctí postavit nynějšímu prezidentovi a očekávanému kandidátovi Miloši Zemanovi.

Podle průzkumu společnosti Median sice nemá nyní takovou podporu, aby v duelu zvítězil, ale kdyby se mu podařilo získat v kampani drtivou většinu nerozhodnutých voličů, naději by měl.

Svoje postavení v případné volbě si někdejší ministr spravedlnosti uvědomuje, a proto říká, že hlavní není jeho vlastní kandidatura, ale to, aby se Miloši Zemanovi našel co nejsilnější volební soupeř.

„Je důležité, aby se zde vygeneroval ideálně jeden kandidát, který bude mít schopnost porazit Miloše Zemana a který hlavně bude ztělesňovat jiné filozofické politické ideály než ty, jež ztělesňuje Miloš Zeman," řekl Seznamu v anketě o prezidentské volbě europoslanec zvolený za TOP 09.

Šance Jiřího Pospíšila

Průzkum Medianu: Jak by mohl dopadnout souboj Pospíšil vs. Zeman.

Nechám si to podepsat

Pokud se rozhodnete do volby jít, hledal byste podporu u politických stran a hnutí, za něž jste se stal europoslancem?

Podle mého názoru nebudou příští prezidentské volby o stranických kandidátech. Pokud bych se ke kandidatuře rozhodl, snažil bych se nasbírat podpisy občanů. Připadá mi férovější kandidovat ve chvíli, kdy bude jasné, že mě určitá nemalá skupina občanů podporuje a že ta kandidatura není - řekněme - z nějakého rozmaru, ale že má nějakou veřejnou podporu u občanů, nikoliv u politických stran.

Jak hodnotíte dosavadní prezidentskou éru Miloše Zemana?

Podle mého názoru převažují spíše negativa. To je také důvod, proč uvažuji o kandidatuře. Nejhorším modelem by bylo, kdyby kandidoval Miloš Zeman v zásadě sám, a proti němu by nestáli žádní jiní výrazní kandidáti a volby by byly v zásadě formální. Já se velmi obtížně smiřuji s tím, jakou zahraniční politiku Miloš Zeman dělá, jeho orientace na Východ a hlavně na země, kde nefunguje demokracie a kde není jasná ochrana lidských práv. Česká republika se má orientovat na Západ, na Spojené státy americké a řekněme na ostatní státy v rámci EU. Našimi partnery mají být země, kde funguje právní stát a demokracie.

Zeman jako favorit

V čem souhlasím s prezidentem

Víme, že teprve uvažujete o kandidatuře, ale jak byste uděloval státní vyznamenání, kdybyste byl hlavou státu?

Prezident republiky musí být v této věci maximálně objektivní. Vždycky tam určitý subjektivní prvek je, ale vyznamenávat lidi, kteří patří do okruhu mých přátel, nebo kteří mně pomáhali v kampani, to považuji za velký problém.

Pro mě je primárně důležité, aby se vyznamenaní lidé mohli postavit před veřejnost a veřejnost pochopila důvody, proč byli vyznamenáni.

Jsou bratři Mašínové, například, vhodnými adepty na vyznamenání?

Bratři Mašínové jsou zajímavé osobnosti našich dějin, o kterých se vede permanentně politická debata. Jak víte, komunisté je považují za zločince, já je považuji za aktivní bojovníky proti komunistickému režimu. Doba, ve které učinili skutky, jež například česká levice kritizuje, byla mimořádně krutá, brutální, byl to nástup totalitního komunistického režimu. A kdybych se měl teď rychle rozhodnout, tak bych řekl, že bych bratry Mašíny spíše vyznamenal. Protože pro mě to byli lidé, kteří bojovali proti nastupující totalitě. A to je ten klíčový axiom mého uvažování.

Co si jako bývalý ministr spravedlnosti myslíte o udělování prezidentských milostí?

Zde řeknu, že souhlasím s Milošem Zemanem. Například to, že využívá institut milostí velmi omezeně, považuji za pozitivní. Milost je něco, co zůstalo v české ústavě z doby monarchismu, panovníků. Král má právo udělovat milost a tím pádem jaksi negovat rozhodnutí nezávislého soudu. Prezident při udělování milostí nemá být třetí instancí. Nemá rozhodovat, jestli soud rozhodl správně, nebo špatně. Pokud prezident ve výjimečných případech udělí milost, nemá to být proto, že mu rozsudek připadá divný, ale proto, že jsou nějaké jiné důvody, které trestní právo nedokáže zohlednit.

Viceprezident Jiří Ovčáček

Nechal byste si jako mluvčího Jiřího Ovčáčka?

Nechci, aby to vypadalo, že jsem rozhodnutý. Pan mluvčí Ovčáček je opravdu, řekl bych, mimořádný zjev české veřejné sféry. Určitě bych si ho nenechal. Já mu na svém Facebooku říkám viceprezident. Jak Miloš Zeman posouvá Českou republiku od parlamentní demokracie k poloprezidentskému systému, i pan Ovčáček se stává jakýmsi viceprezidentem, který možná patří do poloprezidentského systému, ale ne do parlamentní demokracie.

Mluvčí čte dopisy prezidentovi

Jak se díváte na bezpečnostní opatření, jež velmi omezila návštěvníky, kteří přicházejí na prohlídku Pražského hradu?

Nechci lacině kritizovat Miloše Zemana. Předpokládám, že když Hrad činí nějaké kroky, má informace od relevantních bezpečnostních složek státu. Tak bych postupoval já: Co by profesionálové doporučili, to bych činil.

A co kauza červených trenýrek? Byla ohrožena bezpečnost? Kdybyste byl soudcem, požadoval byste trest pro ty, co je na Hradě vyvěsili?

Zastávám postoj, že když někdo vyjadřuje své politické mínění ve veřejné debatě, a vyjádří ho třeba, řekněme, zvláštním, explicitním způsobem, tak zkrátka za to nemá být odsouzen. Zvláště pokud nevznikne škoda. A pokud vznikne škoda, má ji nahradit, ale nemá být vůči němu uplatněna represe trestního práva.

Reklama

Doporučované