Hlavní obsah

Proč jsou opatření plošná, když máme semafor? Ministr vysvětloval novinky

Foto: vlada.cz

Roušky nově od čtvrtka budou povinné nejen v MHD, ale všude pod střechou, jak řekl ministr Adam Vojtěch. (lustrační snímek)

Reklama

Další plošná opatření nebudou, uvedl ministr zdravotnictví před novináři, když se snažil vysvětlit zavedení povinného nošení roušek v celém Česku.

Článek

Během středy se snažil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prostřednictvím videokonference před novináři obhájit a vysvětlit náhle oznámenou povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách v celém Česku. Dotazy novinářů ale padaly i na další aktuální témata:

Proč musíme plošně nasadit roušky ve vnitřních prostorách?

Podle ministra zdravotnictví jsou právě vnitřní prostory největším rizikem. „Platit to bude i pro všechny vnitřní hromadné akce. To znamená nikoliv jen na akce nad sto osob, ale na všechny. Stejně tak to bude platit pro společné prostory ve školách,“ komentoval ministr rozhodnutí s tím, že nošení roušek ve vnitřních prostorách je to nejmenší, co lze v tuto chvíli z hlediska prevence šíření koronaviru udělat.

„Opravdu noste zakrytý nos a ústa. A dodržujete základní hygienická pravidla a dodržujte rozestupy,“ dodala hlavní hygienička Jarmila Rážová, podle které jsou roušky maximálně efektivní bariéra proti šíření kapének.

Výjimky z nošení roušek jsou detailně rozepsané v tomto článku:

Plánují se další plošná opatření?

To ministr Vojtěch během rozhovoru s novináři několikrát vyloučil. Zmínil ale, že mohou nastat omezení v jednotlivých regionech podle dané situace.

„Nemohu vyloučit, že podobně jako v Praze, kde platí omezení otevírací doby, nebudeme postupovat i v jiných regionech. Pokud se bavíme o plošném uzavírání podniků a restaurací, tak to určitě nyní nechystáme. Snažíme se minimalizovat ekonomická opatření, proto je zavádíme jen v regionech, kde je situace nejhorší,“ řekl Adam Vojtěch novinářům.

Jak vážná je situace?

Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik, odmítl, že by se virus šířil nekontrolovaně.

„Jsou to ale masivní nárůsty, které s sebou nesou zvýšené riziko a vyšší pravděpodobnost výskytu vážněji nemocných. To je celý příběh preventivních opatření,“ shrnul Dušek svůj pohled na plošné zavádění roušek.

Podle Adama Vojtěcha má plošné nošení roušek zpomalit šíření viru. „Roušky nezastaví šíření viru, ale zpomalí nárůst počtu nakažených v následujících týdnech,“ tvrdí ministr zdravotnictví.

Znamená plošné opatření konec semaforu, který vyhodnocuje stav v okresech?

Právě takzvaný semafor měl sloužit k tomu, že se díky němu mělo lépe předvídat, kdy jaká opatření nastanou. A najednou Ministerstvo zdravotnictví vydalo plošnou povinnost, aniž by to semafor signalizoval.

„Neřekl bych, že semafor je mrtvý. V semaforu se neřeší roušky, ale celá řada dalších opatření typu omezení otevírací doby, což jsme udělali například v Praze,“ obhajoval funkci semaforu ministr Vojtěch. Podle něj během čtvrtka semafor změní na většině území barvu.

„Roušky bych bral jako preventivní opatření, tak aby se semafor co nejméně zabarvoval,“ dodal Adam Vojtěch.

Jak to bude ve školách?

Podle informací ministra Vojtěcha je od začátku školního roku koronavirem zasaženo 144 škol, což hodnotí jako vysoké číslo.

„Proto jsme se rozhodli jít cestou opatření i ve vnitřních prostorách škol,“ říká Vojtěch s tím, že v samotných třídách rouška povinná nebude.

Stejně tak nevyloučil, že v některých případech nebo konkrétních školách bude zavedená distanční výuka. „Nikoliv ale, že by to bylo plošné,“ dodal ministr zdravotnictví.

Jak to bude v kancelářích?

Ministr zdravotnictví také potvrdil, že není nutné nosit roušky v kancelářích, pokud pracovník sedí u stolu a v okruhu dvou metrů od něj není další zaměstnanec.

„V takovém případě není nutné mít roušku, ale musí být dodržené ony vzdálenosti,“ řekl Vojtěch ve středu novinářům.

Roušky se podle ministra také nemusí nosit v domácnostech a v hotelových pokojích.

Jak to bude se cestováním do zahraniční?

Zatímco na jaře se Česká republika bránila před zavlečením koronaviru do země a uzavřela hranice, aktuální situace je opačná. Některé země zvažují, že dají na seznam rizikových míst hlavní město Prahu.

„Není to úplně překvapivé vzhledem k datům z Prahy,“ komentoval to Vojtěch. Novinářům řekl, že aktuálně má informaci, která se ovšem bude zpřesňovat, že lidé, kteří budou cestovat z Prahy do Německa, budou muset absolvovat karanténu. Situace má být jasnější ve středu večer. Více v tomto článku:

Reklama

Doporučované