Hlavní obsah

Proč lidé při aukci koupí, co nechtějí? Za odpověď dostali „Nobela“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Držiteli Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2020 jsou Američané Paul Milgrom a Robert Wilson. Královská akademie věd je ocenila za vylepšení teorie aukcí a vynálezy nových formátů aukcí.

Článek

Že se při aukci občas dějí zdánlivě nepochopitelné věci a nakupující často popírají zdravý rozum, zná každý, kdo v nějaké aukci přihazoval.

Ekonomové Paul Milgrom a Robert Wilson objasnili, jak aukce fungují a proč se kupující chovají právě tak, jak se chovají. Využili ale také svých teoretických objevů k tomu, aby vymysleli zcela nové formáty aukcí a služeb a přišli s novými formáty, ze kterých mají prospěch jak prodejci, tak i kupující a daňoví poplatníci po celém světě, uvedla akademie.

„Aukce jsou ten nejchytřejší způsob prodeje, když nemáme tržní cenu. Díky Milgromovi a Wilsonovi jsou ještě chytřejší,“ komentuje událost hlavní ekonom investiční skupin Natland Petr Bartoň. Čerstvými laureáty vynalezené aukční formáty umožňují současné dražení mnoha vzájemně souvisejících objektů. Spíše než maximální výnos přitom preferují širší společenský přínos.

„Pokud se skutečná hodnota věci projeví až po aukci, až ji vítěz začne používat, například část elektromagnetického spektra či právo hledat ropu na určitém území, pak většinou v aukci vyhraje ten, kdo se „nejvíc spletl“, tedy nejvíce nadhodnotil skutečnou hodnotu. To si každý účastník aukce uvědomuje, a proto se bude s přihazováním držet zpátky," vysvětluje Bartoň.

Dochází tak ke vzniku dvou problémů. „Nešťastný bude buď kupující, protože se hrozně spletl, nebo prodávající, protože kupující se báli přihazovat a cena je nízká, případně oba. Wilson i Milgrom zkoumali, jak tyto fenomény omezit specifickými pravidly dané aukce,“ popisuje Bartoň.

„Aukce jsou všude a ovlivňují naše každodenní životy,“ stojí v tweetu na oficiálním účtu Nobelovy ceny.

„Je to v posledních 15 letech již několikátá cena za aukce a jejich optimální design. To odráží rostoucí důležitost správného rozdělování vzácných věcí, zejména státem,“ uvedl Bartoň.

Podle něj to znamená, že ubývá věcí, které vyrábí nějaký monopol. „Ten pak může stát přidělovat korupčně svým známým, nebo ‚spravedlivě‘ na základě aukce. Díky Wilsonovi a Milgromovi to lze dělat dobře, a nemusíme tak být svědky ‚karlovarských losovaček,“ říká Bartoň a dodává, že český stát používá aukce stále málo v porovnání se sousedními státy.

Podle agentury DPA patřili právě ekonomové z USA mezi favority. Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené vynálezcem dynamitu Alfredem Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Uděluje se od roku 1968 a naprostou většinu nositelů tohoto ocenění tvoří Američané.

Loni Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou za experimentální přístup ke zmírnění chudoby ve světě.

Cena za ekonomii je poslední Nobelovou cenou, která byla letos vyhlášena. Minulý týden byli postupně oznámeni laureáti ocenění za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a mír.

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která letos činí deset milionů švédských korun (26 milionů korun), což je o milion švédských korun více než minulý rok.

Reklama

Doporučované