Hlavní obsah

Proč odchází vrchní stratég testů na covid? Důvodem může být i byznys

Foto: ČTK, ČTK

Marián Hajdúch povede laboratorní skupinu pod Ministerstvem zdravotnictví už jen do konce roku.

Reklama

Jeden z klíčových odborníků na boj s koronavirem Marián Hajdúch stál u zrodu nového způsobu odběru testovacích vzorků a zároveň má přesah do byznysu. S jeho odchodem z čela ministerské skupiny pro testování to podle něj nesouvisí.

Článek

Odborný tým, který má na Ministerstvu zdravotnictví na starosti testování na covid-19, bude mít nového šéfa. Dosavadní vedoucí takzvané laboratorní skupiny Marián Hajdúch ke konci prosince odchází.

Tento přední český odborník na výzkum léčiv a nádorů zdůvodnil svůj odchod názorovými rozdíly. „Nechci poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými vnitřně nesouhlasím,“ řekl Hajdúch v rozhovoru v Deníku N. Poznamenal také, že se o některých plánech dozvídá až z médií.

Podle zjištění Seznam Zpráv by však Hajdúchův odchod mohl souviset i s jeho přesahem do byznysu. Někteří lidé z resortu zdravotnictví, kteří nechtějí být jmenováni, namítají, že se vědec ocitl ve střetu zájmů.

Minulý týden Hajdúch na sociální síti Twitter upozornil na chystaný projekt kloktací soupravy s názvem Gargtest určený pro samoodběr vzorků pro testování na covid-19. Výhodou má být mnohem snesitelnější způsob odběru, než je zaběhnutý výtěr tyčinkou z nosohltanu. Vzorek se následně pošle do laboratoře na otestování.

„Pokusíme se Gargtest nabídnout na odběrových místech, ovšem snažíme se o jeho dostupnost i u praktických lékařů,“ citoval Hajdúcha zpravodaj Univerzity Palackého. Pod její lékařskou fakultou Hajdúch vede Ústav molekulární a translační medicíny, který provádí i testy na covid-19. Jeho laboratoře mají kapacitu i několik tisíc testů denně. Ústav také v minulosti vyvinul informační systém pro diagnostiku a předávání dat o laboratorních výsledcích.

Výrobní licenci na kloktací sadu koupila firma IntellMed, která vystupuje jako společný podnik Univerzity Palackého a lidí z komerčního sektoru. Firma se zaměřuje na vývoj, výrobu a distribuci látek pro diagnostiku, Hajdúch v ní má třetinový majetkový podíl.

Až se tedy kloktací sady začnou prodávat (a podle informací olomouckého ústavu se už přihlásily stovky zájemců), vydělá na tom i firma, kterou Hajdúch částečně vlastní.

Přímou vazbu na projekt má i další spoluvlastník IntellMedu, pražská firma I.T.A.-Intertact, která je distributorem zmíněných kloktacích souprav.

Marián Hajdúch popírá, že by se kvůli angažmá v IntellMedu ocitl v etickém konfliktu. „Střet zájmů nevnímám,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv.

Zdůraznil, že laboratorní skupina pod jeho vedením přijímá doporučení konsenzuálně a o rozhodování existují zápisy. „Navíc jsme jen poradní orgán bez výkonných pravomocí,“ dodal Hajdúch.

Kromě účasti ve firmě IntellMed Hajdúch také vlastní poradenskou společnost Biomedical Consulting, má podíl ve firmě Brimstone Pharma a je členem představenstva společnosti Tilia Genomic. V tomto případě ale nejde jen o samotný přesah do soukromého byznysu.

Důležité také je, že vyvinuté kloktací sady jsou zatím uzpůsobené na otestování metodou PCR. Testování na další metodu, antigenní, která je sice méně spolehlivá, ale rychlejší, se teprve připravuje. Právě na metodu PCR se soustředí Hajdúchův univerzitní ústav a sám vědec je považován za zastánce této metody.

Sám Hajdúch tuto nálepku sice odmítá a často opakuje, že laboratorní skupina pod jeho vedením prosazovala testování oběma metodami a jejich kombinování. To je pravda. Faktem ovšem také je, že se například vyslovil proti používání antigenních testů ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Vláda premiéra Andreje Babiše si přitom od příklonu k této metodě slibuje efektivnější boj s pandemií. Tento měsíc se na pokyn kabinetu rozběhlo plošné antigenní testování v domovech důchodců. V následujícím týdnu by se stejnou metodou měli testovat učitelé a posléze i všichni další zájemci.

Příznačné je, že hlavní odborní zastánci antigenních testů se o kloktacích odběrových sadách vyjadřují jako o nevítané konkurenci.

V úterý přišla do redakcí tisková zpráva, v níž se šéfové Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, Fakultní nemocnice v Ostravě a Zdravotního ústavu se sídlem tamtéž ohrazují vůči tomu, že se kloktací sada v médiích prezentuje jako použitelná metoda pro masové testování. Právě tyto instituce zveřejnily minulý týden pod záštitou vlády studii, která vyšla ve prospěch antigenního testování.

Hajdúch v reakci na toto prohlášení uvedl, že argumenty kolegů z Ostravska příliš nechápe.

Z vládních služeb Hajdúch úplně neodejde. Tento měsíc se stal na návrh premiéra členem Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. S premiérem Babišem také Hajdúch spolupracuje na nové strategii boje proti rakovině.

Reklama

Související témata:

Doporučované