Hlavní obsah

Proč Šaroch zastavil Čapí hnízdo, další sankce proti Íránu a ultimátum kvůli brexitu

Polední zprávy 19. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:42 – Proč Šaroch zastavil Čapí hnízdo

90stránkové vysvětlení, proč dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání Andreje Babiše a jeho příbuzných a spolupracovníků – server iRozhlas.cz z něj vybral pět hlavních důvodů, kterými Šaroch své rozhodnutí zdůvodnil. Mezi nimi třeba zmiňuje, že Evropský úřad pro boj proti podvodům se zabýval jiným obdobím, než ve kterém farma dotaci čerpala, navíc podle něj skutečně splňovala všechny náležitosti malého a středního podniku. Zároveň prý není možné doložit, že farma a Agrofert byly skutečně dva propojené podniky.

Podrobnosti přináší redaktor Vojtěch Blažek.

4:12 – Další sankce proti Íránu

Diplomatická přestřelka kolem útoku na ropná zařízení v Saúdské Arábii neutichá. Do země přiletěl americký ministr zahraničí Mike Pompeo a zopakoval, že chování íránského režimu nehodlá tolerovat.

5:36 – Babiš a jeho vládní čtvrť

6:05 – Nový důchodový systém?

6:32 – Jak je na tom české zdravotnictví

Boj o víc peněz na zdravotní péči v Česku – v posledních dnech je předmětem sporů mezi takzvaným krizovým štábem pro české zdravotnictví a šéfem resortu Adamem Vojtěchem. Odbory kritizují návrh úhradové vyhlášky i způsob, kterým se mají peníze do zdravotnictví rozdělit. S podrobnostmi je ve studiu redaktorka Daniela Brodcová.

9:30 – Manažery Fukušimy soud osvobodil

10:03 – Ultimátum finského premiéra

Britský premiér musí předložit konkrétní návrhy k řešení brexitu do konce září. V opačném případě bude země muset opustit Evropskou unii bez dohody. Ultimátum Velké Británii vyhlásil finský premiér Antti Rinne.

A co konkrétně toto vyjádření pro další vývoj kolem brexitu znamená, to už ví náš šéfkomentátor Jiří Hošek.

14:00 – Vraťte se domů, vyzývá Varšava Poláky v Británii

V souvislosti s brexitem se také stále hlasitěji mluví o tom, jak případný neřízený odchod Spojeného království z Unie dopadne na cizince, kteří žijí na ostrovech. Britská vláda se loni zavázala, že i v takovém případě jim zachová stejná práva jako dosud, pokud získají status usedlíka. Podle polského velvyslance v Británii s tím ale mají občané sedmadvacítky problémy. Vyzývá proto své krajany, aby zvážili možný návrat do Polska. Poláci jsou nejsilněji zastoupenou skupinou cizinců ze zemí EU. Podrobnosti přímo z Varšavy doplní reportér Filip Harzer.

15:40 – Poslanci řeší kybernetický útok

Ministerstvo zahraničních věcí posiluje své počítačové zabezpečení. Reagovalo tak na útok hackerů na českou diplomacii. Poslancům to potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle Senátu za atakem stojí cizí moc. Kybernetický úřad ale tuto informaci nepotvrdil a odmítl i to, že by ji senátorům poskytl. Jednání zahraničního výboru Sněmovny sleduje Zuzana Černá.

18:01 – Praha se dohaduje o dani z nemovitosti

Zastupitelstvo hlavního města dnes čeká hlasování o tom, jestli budou stovky tisíc Pražanů platit vyšší daň z nemovitosti. Magistrát dal zároveň jednotlivým městským částem na vybranou, jestli chtějí daň zvýšit jen v případě komerčních nemovitostí, nebo i pro obyvatele. Do poslední chvíle není jasné, jestli zvýšení daně projde. Jednání přímo na místě sleduje reportér Petr Švihel.

20:37 – Trudeaua kritizují kvůli staré fotce

21:06 – Česká pošta draží bývalý klášter

21:38 – Sport

24:02 – Počasí

Reklama

Doporučované