Hlavní obsah

Proč se ještě prodávají rohlíky? Balené pečivo nestačí pro všechny

Ilustrační foto.

Reklama

Prodejny potravin musí od dnešního rána prodávat pečivo ve zvláštním režimu.

Článek

V prodejnách s potravinami museli obchodníci od dnešního rána přistoupit na vládou diktovaný prodej pečiva. Podle nařízení, které Babišův kabinet schválil v neděli večer, je možné prodávat nebalené pečivo – tedy nejprodávanější pekařský sortiment – i nadále, ale jen za dvou podmínek.

První: u regálů s rohlíky a houskami budou k dispozici mikrotenové rukavice. A druhá: obchod zajistí, aby se u regálu netvořily shluky zákazníků.

Potravinářská komora na pondělní tiskové konferenci uvedla, že tuzemští výrobci a prodejci nejsou schopni nahradit nebalené pečivo baleným. Není tolik kapacit, aby uspokojili současnou zvýšenou poptávku. „To je také základní důvod, proč je nadále dovoleno prodávat nebalené pečivo,“ uvedla Dana Večeřová, šéfka Potravinářské komory.

Výrobci potravin shánějí brigádníky, kteří jim pomohou vykrýt současnou enormní poptávku. „Vítáme výjimku, že můžeme najmout i lidi bez potravinářského průkazu, jen s potvrzením o bezinfekčnosti,“ doplnila Večeřová.

Zemědělci, potravináři a supermarkety v těchto dnech „úzce spolupracují“ na tom, aby zásobování bylo plynulé. „Kdyby to fungovalo tak jako v těchto dnech vždycky, bylo by to skvělé,“ popsala Večeřová vztahy, které jinak bývají spíš napjaté a na úrovni cenových válek.

„První linie jsou lékaři, záchranáři, policisté, ale chtěl bych upozornit, že my – zemědělci, potravináři a prodejci – jsme hned za nimi, v druhé linii,“ uvedla šéfka komory o situaci kolem koronaviru.

Reklama

Doporučované