Hlavní obsah

Proč umírá v posledních měsících víc celebrit? Zčásti za to můžou psychické problémy a drogy

Poslední smutnou zprávou byla smrt zpěváka Chestera Benningtona ze skupiny Linkin Park.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Dalo by se s nadsázkou říct, že se to v posledních měsících stalo smutným pravidlem. Skoro každý měsíc se objeví zpráva, že odešla některá ze světových hvězd. Proč je tato bilance od začátku roku 2016 vyšší, než tomu bývalo dřív?

Článek

Naposledy tento týden ve čtvrtek zemřel zpěvák kapely Linkin Park Chester Bennington. Spáchal sebevraždu v den narozenin svého dobrého kamaráda zpěváka Chrise Cornella. Tyto dvě smrti média spojují. Cornell si totiž sáhl na život jen o dva měsíce dřív.

Další pozoruhodnou skutečností je fakt, že skupina Linkin Park v den Benningtonovy smrti vydala klip k písni Talking to Myself, ve kterém je popisován jeho boj s vnitřními démony. On sám v médiích prohlásil, že byl v dětství zneužíván starším mužem, což způsobilo jeho psychické problémy. Trpěl depresemi a byl závislý na drogách (v 11 letech začal užívat marihuanu a později také tvrdé drogy).

Ačkoliv každý rok proběhne médii několik zpráv o odchodu významných osobností, které za svůj život výrazně ovlivnily miliony lidí, pozoruhodná četnost těchto odchodů vyvolává kromě smutku také mnoho otázek. Skutečně nyní umírá více popkulturních idolů, než tomu bylo v minulosti?

Psychické problémy a drogy

Podobnou otázku si položila mimo jiné také britská BBC, která po loňském roce, kdy zemřela řada celebrit - mezi nimi hudebník Prince, Chuck Berry nebo představitel Jamese Bonda sir Roger Moore, zpracovala podrobnou statistiku. Zaměřila se v ní na počet nekrologů hvězd v médiích.

Podle zjištění BBC bylo v roce 2012 takových nekrologů pouze pět. Na jaře minulého roku pak už 24. To je téměř dvojnásobek toho, co v roce 2015 a pětinásobek roku 2012. V dalších měsících se již údaje vrátily k normálu a v celkovém vyznění byl pak rok 2016 černější „pouze” o 30 procent oproti tomu minulému. To byl však naživu ještě hudebník George Michael, herečka Carrie Fischerová a její matka Debbie Reynoldsová.

Ačkoliv to vypadá, že čísla narůstají, BBC k vlastní metodice dodává, že takový nárůst není nijak překvapivý. Žijeme téměř 50 let od stvoření televizní popkultury, která do všeobecného povědomí vynesla mnoho nových tváří a stvořila tak nové popkulturní idoly.

Ovšem spojnici mezi jednotlivými úmrtími bychom kromě relativně nízkého věku zesnulých hvězd mohli objevit také v jejich psychických problémech či zneužívání omamných látek.

Reklama

Doporučované