Hlavní obsah

Proč zmodrala Arizona: demografie, nepřízeň žen i McCainův úder ze záhrobí

Foto: Profimedia.cz

Sčítání hlasů v arizonském městě Tucson.

Reklama

Demokrat Joe Biden letos nejspíš dobude Arizonu, dlouholetou republikánskou baštu. K vítězství v tomto státě na jihozápadě mu může pomoci měnící se demografie, odpor žen vůči Trumpovi a možná i faktor zesnulé legendy.

Článek

O důležitosti sedmimilionového státu, v němž v posledních 24 letech vítězili republikáni, svědčí i finiš prezidentské kampaně. Arizonu v minulém týdnu navštívil Donald Trump i jeho viceprezident Mike Pence, demokratická kandidátka na viceprezidentku v ten samý čas sháněla podporu v arizonském Phoenixu a Tucsonu.

Když pak v úterý Trumpovi jinak nakloněná televize Fox News ohlásila, že 11 volitelských hlasů za Arizonu připadne Bidenovi, Trump ji za to kritizoval. Demokraté si na zisk tohoto státu brousili zuby a Trumpovi bylo jasné, že ztráta Arizony by ho mohla přijít draho. Hlasy v Arizoně se sice stále ještě dopočítávají, už jde ale jen o ty korespondenční, které jsou ve většině pro Bidena.

Historický voličský obrat v Arizoně už předznamenal bývalý kosmonaut Mark Kelly, který zde získal první senátorské křeslo pro demokraty po téměř sedmdesáti letech.

O silné pozici republikánů v Arizoně přitom po dlouhá léta nebylo pochyb. Právě odtud se rekrutovali i dva prezidentští kandidáti za tuto stranu – senátoři Barry Goldwater a John McCain. Druhý zmiňovaný, který se o Bílý dům pokoušel v roce 2008, před dvěma lety zemřel.

Byl hrdina, protože se nechal chytit

Oblíbený politik a válečný hrdina se stal před pěti lety cílem Trumpovy kritiky: „Je válečným hrdinou, protože ho zajali. Já mám rád hrdiny, kteří se zajmout nenechají,“ prohlásil Trump s narážkou na McCainovo zajetí během vietnamské války. Současný prezident se na rozdíl od McCaina účasti v krvavém konfliktu v 60. letech vyhnul.

Když na McCainův pohřeb přijely před dvěma lety špičky Republikánské strany, prezident chyběl. Letos v září pak na zesnulého hrdinu opět slovně zaútočil, když prohlásil, že „nikdy nebyl jeho příznivcem“. Trump tak reagoval na prohlášení McCainovy manželky Cindy, která veřejně podpořila Joea Bidena.

Cindy McCainová se nechala slyšet, že sice s demokratickými kandidáty v některých věcech nesouhlasí, Bidena ale označila za „dobrého a čestného muže“.

„Sotva ji znám,“ reagoval na její prohlášení Donald Trump. „Může mít ospalého Joea,“ napsal na Twitteru a použil výsměšnou přezdívku, kterou svého soka v prezidentském souboji často nazývá.

McCainovo místo v Senátu zaujala po jeho smrti republikánská politička Martha McSallyová, kterou nyní nahradí právě zmiňovaný demokrat Mark Kelly.

Jak moc velkou roli hrál ve volbách Trumpův spor s McCainovou rodinou, je samozřejmě těžké odhadovat. Čerstvý Trumpův útok na válečného hrdinu spojený s podporou McCainové Bidenovi ale mohl některé republikánské voliče odradit. Jako by tak McCain zasadil Trumpovi úder ještě ze záhrobí.

Přibývá Hispánců, volit šli i mladí

Rozhodující faktory demokratického vzestupu ale bezesporu leží jinde. V Arizoně v posledních letech probíhá značný demografický posun – právě kvůli tomu někteří analytici předpovídali už v minulých letech, že by stát mohl „zmodrat“. Přibývá zde poměrně silně hispánské populace a k volbám se letos zaregistrovalo více mladých voličů než dříve.

Jednou z nich byla i 18letá Carla Retanaová, která právě v den voleb oslavila narozeniny. Do volební místnosti dorazila spolu se svým bratrancem Anthonym Medinou, který dosáhl plnoletosti před pár měsíci. Oba mladí lidé hlasovali pro Bidena. „Náš současný prezident řekl o hispánských lidech i o černoších spoustu zlých věcí, o viru pak mluví jako o čínském. Na jeho straně stát opravdu nemohu,“ citovala Medinu agentura AP.

Stejný zdroj uvádí i jako další příčinu pravděpodobné Trumpovy porážky v Arizoně odpor vůči němu mezi ženami z předměstí. Sexistické výroky dosavadního nájemce Bílého domu i údajné sexuální aféry s pornohvězdami – to mohlo být pro tradičně konzervativní voličky příliš.

Posun i v používání marihuany

Podle průzkumů před volbami navíc celých 61 procent arizonských voličů uvedlo, že není spokojeno s dosavadním směřováním země. Opačný názor mělo jen 39 procent dotázaných.

V referendu spojeném s volbami také obyvatelé Arizony rozhodli, že se připojí k řadě států, které legalizovaly rekreační užívání marihuany. Od 30. listopadu tak obyvatelé státu starší 21 let mohou mít u sebe maximálně pět gramů marihuany a doma pěstovat šest rostlin. Pokud žije v domě více než jeden dospělý, může být rostlin až dvanáct. Od března si pak budou moci marihuanu koupit i ve státem licencovaných obchodech.

Reklama

Doporučované