Hlavní obsah

Žalobce navrhl devět let. Určitě ho mrzí, že mě nemůže poslat do Jáchymova, řekl David Rath

David Rath komentuje návrh žalobce na jeho potrestáníVideo: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

U Krajského soudu v Praze začaly závěrečné řeči. První promluvil žalobce Petr Jirát, po něm přijde 11 obžalovaných a jejich advokátů.

Článek

Soudní proces s bývalým hejtmanem Davidem Rathem opět spěje k rozsudku, u krajského soudu v úterý dopoledne začaly závěrečné řeči.

Jako první promluvil žalobce Petr Jirát a navrhl bývalému středočeskému hejtmanovi za korupci až 9 let vězení a propadnutí majetku. Při prvním projednávání kauzy v červenci 2015 dostal Rath 8,5 roku vězení.

Tento verdikt za rozsáhlou korupci při zadávání veřejných zakázek ve středních Čechách byl však později zrušen, a proto se případ nyní projednává znovu.

Video: S čím jde David Rath do finále procesu

V korupční kauze Davida Ratha dnes soud vyslechne první část závěrečných řečí.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Rath se v novém řízení pokoušel přesvědčit soud, že jeho případ souvisí s financováním sociální demokracie, a neúspěšně jej žádal, aby byly v jeho korupční kauze doplněny důkazy. Chtěl proto například předvolat k výpovědi předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který byl před šesti lety volebním manažerem strany. Chtěl také, aby soud znovu vyslechl další z obžalovaných Ivanu Salačovou, která má v kauze roli spolupracující obviněné a vypovídala proti ostatním.

Soud mu však nevyhověl, a tak se v úterý v soudní síni přednášely závěrečné řeči. Začal státní zástupce Petr Jirát, po něm následuje 11 obžalovaných a jejich advokátů. Očekává se, že potrvají několik dní.

Spolu s Rathem sedí za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách mimo jiné manželé Kateřina a Petr Kottovi, které žaloba označuje za hlavní organizátory trestné činnosti a ve zrušeném rozsudku jim za to soud vyměřil 7,5 roku vězení.

I jim nyní žalobce navrhl tresty od osmi do devíti let vězení a propadnutí veškerého majetku.

Spolupracující obviněné, stavební podnikatelce Ivaně Salačové navrhl trest podmíněný a také peněžitý. Měla by zaplatit částku v rozmezí půl milionu až jeden milion korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované