Hlavní obsah

Proces trval tři minuty, pak dostal provaz. Svědectví o popravách Asadových odpůrců

Asadův režim za pět let tajně popravil až 13 tisíc civilistů.

 

Reklama

Amnesty International zjistila, že jen ve věznici Sajdnája bylo popraveno na 13 000 odpůrců syrského režimu.

Článek

V jedné z věznic nedaleko Damašku nechal syrský režim tajně popravit až 13 tisíc lidí. Většina z nich byli odpůrci z řad civilistů. V úterý to uvedla organizace pro lidská práva Amnesty International s odvoláním na výpovědi desítek svědků.

Věznice Sajdnája se nachází asi 30 kilometrů severně od Damašku. Jedná se o jednu z největších věznic v zemi, pojme více než 10 tisíc lidí. Podle organizace pro lidská práva zde v letech 2011 až 2015 tvrdý syrský režim zabíjel své odpůrce, jejichž popravy nařídili lidé z nejvyšších vládních pozic.

Organizace Amnesty International má svědectví od 84 lidí, včetně bývalých členů ostrahy věznice, nebo lidí, kteří vězení přežili. Z výpovědí vyplývá, že se popravy konaly jednou až dvakrát týdně ve skupinách po 20 až 50 lidech. Vězně nejprve postavili před „polní soud”, kde byli bez ohledu na svou výpověď odsouzeni. „Proces” trval nanejvýš tři minuty. Vězňům, které umístili do obávané trestnice, v den popravy oznámili, že budou převezeni jinam. Uprostřed noci jim ale zakryli oči, v izolovaném místě jim oznámili jejich osud a potom je oběsili.

Věznice Sajdnája se nachází 30 kilometrů severně od Damašku.

Asadův režim odmítá, že by prováděl jakékoli popravy odpůrců. O násilných umrtích zajatců však v minulosti hovořili už lidskoprávní experti OSN či syrská opozice. Podle exilové syrské organizace pro lidská práva SOHR zemřelo od počátku občanské války v Sýrii kvůli mučení ve věznicích až 60 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované