Hlavní obsah

Prodejní hity letošního března: šicí stroje, domácí pekárny a mrazáky

Foto: pexels.com

Neuvěřitelný zájem je v poslední době o šicí stroje.

Reklama

Společnosti obchodující s elektrospotřebiči hlásí navýšení prodejů v některých oblastech i o stovky procent. Domácí pekárny chleba jsou v některých obchodech již nedostupné. A rapidně stoupá zájem o šicí stroje. I přes enormní poptávku a problémy s uzavřenými hranicemi se společnosti nedostatku zboží převážně nebojí.

Článek

Už na začátku března, kdy se nákaza v Česku teprve rozšiřovala, varoval investor Jan Barta společnosti ze svého portfolia, aby se předzásobily hardwarem i jiným vybavením.

„Nejspíše brzy dojde k problémům s dodavateli, například v hardwaru, čili pokud potřebujete kupovat nové počítače pro zaměstnance, servery, cokoliv, dělejte to ihned,“ napsal Barta v dopise. Poslechly ho nejen firmy, ale své nákupy spotřebičů a jiných komodit zvýšili i obyčejní lidé.

Renesance šicích strojů

Lidé v posledních dnech začínají šít provizorní a podomácku vyrobené roušky, aby zmírnili pravděpodobnost přenosu nového koronaviru. Internetový obchod Mall.cz proto zaznamenal zvýšený zájem o šicí stroje.

„Jen včera jsme v Česku prodali 118 šicích strojů. Toto číslo běžně odpovídá spíše týdenní prodejům,“ uvedla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí společnosti Pavla Hobíková. Maloobchodnímu prodejci Datart se prodeje šicích strojů zvýšily o desetinásobky. Zvýšený zájem zaznamenal i obchod Alza.cz, kterému se zvýšil prodej šicích strojů o více než 300 procent.

Alza.cz také hlásí zvýšení obratu v meziročním srovnání o 70 procent v Česku a na Slovensku. V Rakousku jde dokonce i o více než 300 procent. Návštěvnost portálu Mall.cz raketově vystřelila po vyhlášení nouzového stavu vládou české republiky. „V posledních dnech vzrostl počet objednávek přes e-shop na více než dvojnásobek,“ řekla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí společnosti Datart Eva Kočicová.

Proti nudě v karanténě

Z nákupů je také patrné, že lidé se snaží zahnat nudu poté, co byla vyhlášena celoplošná karanténa na ČR. Portálu Mall.cz vzrostl zájem o sportovní vybavení, které si v obchodě pořídilo o 1000 procent lidí více než za stejné období v minulém roce. Lidé uzavření ve svých domech také pokukují stále více po herních konzolích Xbox a Playstation, společnost Alza.cz uvedla, že nárůst je o více než 200 procent.

Všichni, kdo nyní mohou, již pracují ze svých domovů, aby omezili sociální kontakt a snížili schopnost viru se přenášet dále. Po vybavení pro home office se tudíž také pomyslně zaprášilo. Poptávka po noteboocích a obrazovkách v prodejnách firmy Alza.cz stoupla o 100 procent. Portál Mall.cz hlásí především nárůst vybavení pro notebooky, jako jsou především redukce, adaptéry a sluchátka vhodná pro telekonference.

Strach z nedostatku jídla pokračuje

Domácí pekárny chleba již v online obchodě Mall.cz nenajdete, jsou beznadějně vyprodané. Prodejní portál Alza.cz hlásí zvýšené prodeje pekáren o astronomických 700 procent, podobná čísla mají u svých prodejů i mrazáky. Datart eviduje až trojnásobně vyšší poptávku po mrazničkách.

Češi se tak stále připravují na nedostatek potravin, i přes neustálé ujišťování premiéra Babiše o zbytečnosti nadbytečných domácích zásob.

„Od čtvrtka vyrostly prodeje ručních i automatických vakuovaček, které udrží potraviny déle čerstvé. Zde vidíme nárůsty v řádech vyšších desítek procent,“ potvrzuje trend Pavla Hobíková ze společnosti Mall.cz.

O dodávky obavy nejsou

Na uzavřených hranicích se tvoří mnohakilometrové zácpy, které mohou trvat i několik hodin. Obchodníci ale prozatím problémy s dodávky neregistrují. Společnost Alza.cz se především obává problémů s čínskými dodavateli v druhém a třetím kvartále letošního roku.

„V tuto chvíli máme tedy rekordně vysoké zásoby a paradoxně historicky nejvyšší dostupnost zboží pro naše zákazníky. Bavíme se o jednotkách miliard korun v zásobách navíc,“ okomentovala situaci pro Seznam Zprávy Patricie Šedivá, tisková mluvčí společnosti Alza.cz. Posléze dodala, že samozřejmě záleží na druhu zboží, a ochranné pomůcky (respirátory, roušky, dezinfekční gely) na skladě již nemají.

Ani firma Mall.cz se neobává výpadku. „Celou situaci sledujeme a s dodavateli jsme v kontaktu i několikrát za den. Zatím jsme žádné problémy ve zpoždění dodávek na našem skladu nezaznamenali,“ rozhání obavy tisková mluvčí Pavla Hobíková.

Že zavřené hranice mohou způsobit problémy, připouští například Datart. „Ano, výpadky zboží se dají očekávat. Stejně jako z důvodu opožděných dodávek od našich dodavatelů může docházet k výpadkům konkrétních modelů zboží,“ řekla Eva Kočicová z firmy Datart.

Reklama

Doporučované