Hlavní obsah

Prohlídky představí ve Valašských Kloboukách architekta Gessnera i památky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Odkaz architekta Huberta Gessnera, malířská díla Bohumíra Lindauera a nejvýznamnější památky v centru města mohou lidé poznat při komentovaných prohlídkách, které ve Valašských Kloboukách připravilo na léto tamní městské muzeum.

Článek

Během července a srpna pořádá muzeum šest komentovaných prohlídek, při kterých se účastníci dozvědí o dochovaných pamětihodnostech zajímavé podrobnosti.

„Při procházce valašskoklobouckou památkovou zónou bude společně se zdejšími pamětihodnostmi představena také historie našeho města, která se v těchto objektech otiskla. Pokud si návštěvníci zvolí prohlídku architektury rodáka Huberta Gessnera, budou mít příležitost zaměřit se na jeho kloboucké realizace, ale také se dozvědí o jeho přesahu do jiných českých měst a do zahraničí,“ uvedl historik muzea Petr Odehnal.

Gessner proslul svými stavbami ve stylu secese a moderny, je považován za jednoho z nejvýznamnějších středoevropských architektů první poloviny 20. století.

Prohlídka věnovaná Bohumíru Lindauerovi, který je pro své novozélandské období označován za „malíře Maorů“, pozve k návštěvě kaple svatých Cyrila a Metoděje. „Kaple je vyzdobena obrazy, které mimo jiné vytvořil právě Lindauer. Poté se účastníci přesunou ke kostelu Povýšení svatého Kříže, na jehož obrazové výzdobě se podílela dílna Karla Hemerleina, jejíž byl Lindauer součástí,“ uvedl Odehnal.

Na termíny hodinových prohlídek se mohou zájemci přihlásit v turistickém informačním centru na telefonu 577 311 150. V každé skupině může být 25 lidí.

Reklama

Doporučované