Hlavní obsah

Valašské Klobouky omezí sečení trávníků na veřejných prostranstvích

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

Valašské Klobouky na Zlínsku omezí sečení trávníků na veřejných prostranstvích. Vyšší travní porost tak snadno nevysychá, mnohem lépe zadržuje dešťovou vodu a přispívá k lepšímu klimatu ulic.

Článek

„Loňský rok byl poměrně deštivý a o vláhu nebyla nouze. Bohužel většina dešťů byla krátkodobých a přívalových, takže jak rychle voda přišla, tak také odešla. Abychom udrželi vodu v krajině, je důležité měnit její podobu v členité hospodářské plochy, sázet stromořadí, keře, zakládat remízky a také co nejméně sekat trávu na všech plochách, kde je to možné,“ uvedl místostarosta Karel Ptáček (nez.). Město omezilo sečení již v minulých dvou sezonách a podle něj se to osvědčilo.

U vybraných lokalit se cyklus změnil z měsíčního na dvouměsíční, případně i pololetní. Do frekventovaných míst, jako je náměstí, sídliště či okolí hlavních silnic, budou sekačky vyjíždět jednou měsíčně. Výšku trávníků budou udržovat na maximu, jaké technika dovolí.

„Při péči o městskou zeleň postupujeme podle nového pasportu, který popisuje a hodnotí aktuální stav výsadby, travnatých ploch a také dřevin. Od dubna máme ve městě nového zahradníka, který se stará především o výsadbu okrasných rostlin a keřů,“ uvedl místostarosta. Ve městě žije asi 5000 obyvatel.

Sečení trávy omezují i jiná města ve Zlínském kraji. Například Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku loni kvůli suchu sekal trávu na větší výšku. Město také zkoušelo nový způsob odvádění dešťových vod z chodníků do zelených ploch.

Reklama

Doporučované