Hlavní obsah

Proočkovanost v Česku klesá. Nejhůře je na tom Praha, kde žije nejvíce odpůrců vakcín

Proočkovanost klesá. Kdo za to může?Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Proočkovanost v Česku postupně klesá. A to jak u povinných, tak nepovinných vakcín. Ukázala to nejnovější data, která mají úřady k dispozici díky novému informačnímu systému. Ten propojuje různé zdroje dat včetně těch od zdravotních pojišťoven.

Článek

Zatímco z dětí narozených v roce 2010 bylo do tří let věku alespoň jednou vakcínou očkováno 97 procent, mezi těmi, které se narodily v roce 2015, to bylo o čtyři procenta méně – tedy 93 procent. A nejhůře je na tom Praha. V metropoli se sdružuje podle resortu zdravotnictví nejvíce odpůrců očkování.

„Čísla jsou poměrně alarmující. Jsou to první přesná čísla, která ukazují, co se tady v České republice děje,“ uvedl náměstek ministra Roman Prymula s tím, že ministerstvo připravuje informační portál pro veřejnost, kde by se lidé mohli sami dočíst o všech aspektech této problematiky.

Dosud se na čísla o proočkovanosti čekalo roky, teď k rychlejšímu sběru aktuálních dat pomáhá Národní zdravotnický informační systém. V něm jsou k dispozici údaje ilustrující situaci i půl roku zpátky.

Situace v Česku spojená s epidemií spalniček dokládá, co může snížená hladina proočkovanosti způsobit. Novinářka ze Zdravotnického deníku Ludmila Hamplová potvrzuje, že jde o problém. „Je to nebezpečí, které stále narůstá. Skutečně klesá proočkovanost proti řadě onemocnění, a právě třeba návrat spalniček má přímou souvislost s nárůstem spalniček v populaci,“ řekla Seznamu.

Reklama

Související témata:

Doporučované