Hlavní obsah

Propad bitcoinu sebere něco téměř všem. Někomu peníze, jinému iluze

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Propad bitcoinu bude něco stát téměř všechny. Současné investory hromadu peněz a ty budoucí zase iluze. Podle odborníka si lidé zvykli, že je tato kryptoměna perpetuum mobile. Jeho hodnota přitom ve srovnání s minulostí není zlá.

Článek

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se ve středu propadla pod 31 tisíc dolarů, tedy 646 000 Kč. Jen za posledních dvacet čtyři hodin jde tedy o téměř třetinový propad ceny. Jde zároveň o největší jednodenní propad za více než rok, uvedla agentura Reuters.

Výprodej zrychlil v odpoledních hodinách, kdy se prudce snižovala i cena dalších kryptoměn včetně druhé nejrozšířenější ethereum. Bitcoin od svého maxima blízko 65 000 dolarů, kde byl minulý měsíc, ztratil už více než 50 procent hodnoty.

K výprodeji přispívá více faktorů – tweety šéfa automobilky Tesla Elona Muska počínaje a postojem úřadů ve více zemích světa konče.

Transakce s kryptoměnami omezují například Indie, Čína a Turecko, obavy z používání kryptoměn už dříve dala najevo také americká ministryně financí Janet Yellenová nebo prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová.

Že kolísání k této moderní kryptoměně patří, jasně dokazuje posledních několik týdnů. Na maximum 64 895 dolarů se bitcoin vyšplhal v polovině dubna letošního roku. Jen o tři týdny později však ze své hodnoty ztratil asi 13 procent. Přispěl k tomu právě Musk, když oznámil, že jeho podnik už nebude jako platbu za svá auta přijímat bitcoiny.

Od té doby jde hodnota měny jen dolů. Během středečních ranních hodin bitcoin oslabil až na 38 940 dolarů (zhruba 809 000 Kč), po krátkém zotavení ale zamířil ještě hlouběji. Odpoledne ho totiž specializovaný web CoinDesk prodával zhruba za 33 600 dolarů a vykazoval značnou cenovou rozkolísanost.

Podle analytika společnosti Purple Trading Štěpána Hájka se v případě některých kryptoměn v úterý nuceně uzavíraly takzvané „napákované“ pozice, kdy se k nákupům využívají vypůjčené peníze. To vedlo k tomu, že se uvolnily tisíce coinů, které se dostaly na trh, likvidita dominovým efektem přehltila trh a dostala ceny pod tlak.

„Další vývoj kurzu bitcoinu i dalších kryptoměn bude záležet na pozitivních nebo negativních zprávách, které se jich týkají. Hodnota tohoto digitálního zlata je totiž, na rozdíl od žlutého kovu, založena čistě na investorské důvěře. Nicméně očekáváme, že pokles přiláká nové investory a bitcoin se zanedlouho vrátí nad hranici 50 000 dolarů,“ řekl ředitel portálu Bitstock.com Martin Stránský.

Kdo propad bitcoinu nejvíce odnese?

V současné chvíli je podle Pavla Moravce, jednoho ze šéfů společnosti Braiins, který se zabývá těžbou bitcoinu, třeba brát v potaz obrovský předchozí růst hodnoty této kryptoměny.

„Myslím, že tento pokles je přirozenou reakcí trhů. Je v současné chvíli velmi brzo soudit, zda tento pokles bude mít z dlouhodobého horizontu ve vývoji hodnoty bitcoinu významnější místo. Je příliš brzo na to soudit, vyloučit to ale samozřejmě v současné chvíli nelze,“ okomentoval odborník pokles pro SZ Byznys

Dotčen tímto poklesem podle Moravce bude prakticky kdokoliv, kdo se rozhodl investovat v uplynulých měsících do bitcoinu a nemá zkušenosti s volatilitou jeho trhu a nebo nebyl připraven na to, že tento pokles byl jeden z pravděpodobných scénářů.

Druhou skupinou dotčených budou pak méně profitabilní mineři bitcoinu. Jde o uživatele, kteří reálně tvoří nový bitcoin a udržují blockchain v chodu, pro ně je cena klíčová.

„V momentě, kdy cena klesá a množství vytěžených bitcoinů je stejné, jejich profit z těžby logicky klesá. To může podpořit velký konkurenční boj. Každý používá jinak efektivní stroje, jinak drahou elektřinu, to vše přispívá k tomu, že nejméně efektivním minerům vznikají ekonomické problémy,“ okomentoval šéf firmy Braiins.

Další skupina, které se pokles hodnoty bitcoinu dotkne, jsou budoucí investoři. „Je to také signál pro všechny budoucí investory, že investice do bitcoinu nejsou jednoduše vydělané peníze,“ sdělil Moravec.

Podle odborníka na nejznámější kryptoměnu se o budoucnosti rozhodne v dalších týdnech. „Uvidíme, zda jde pouze o panickou korekci předchozího růstu. V případě, že se trh nevzpamatuje dostatečně rychle, všechny skupiny dotčených se budou s tímto propadem potýkat ještě dlouho. To je pro dnešek otázka doslova za pár milionů,“ dodal Moravec.

Propad bitcoinu nezastavil prodej grafických karet

Těžba kryptoměn přináší zisk, ale zároveň patří ke kontroverzním činnostem. Podle regionálního ředitele společnosti 4fin Tomáše Trauškeho vede například k nedostatku a růstu cen velkokapacitních disků a SSD disků a hlad je i po výkonných grafických kartách.

Úřady po celém světě se podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera snaží dostat digitální mince pod svou kontrolu. Mezi nejčastěji vyzdvihované výhody bitcoinu patří právě nízká míra regulace. Více restrikcí proto může mít na celý ekosystém kryptoměn neblahý vliv. Fondy, které nakupují kryptoměny, budou podle amerických regulátorů předmětem intenzivnějšího dohledu. To pak může vést k omezení poptávky po bitcoinech ze strany velkých fondů.

Čína v úterý zakázala finančním institucím a platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami. Peking také investory varoval před spekulativním obchodováním s nimi. Podobně indická centrální banka odrazuje úvěrové instituce od obchodů s kryptoměnami.

Spolu s bitcoinem zamířila dolů i druhá největší kryptoměna ethereum. Ta během středečního dopoledne odepsala nejprve kolem 15 procent, odpoledne se ale dostala až na 1902 dolarů, byť se před polednem ještě dokázala přechodně dostat nad 3000 dolarů. Cena etherea před zahájením pádu letos vykazovala růst zhruba na čtyřnásobek.

Reklama

Související témata:

Doporučované