Hlavní obsah

„Prosíme všechny o pomoc.“ Nemocnice čeká těžká zkouška

Foto: Tomáš Svoboda, Kamila Krupová

Zdravotníci při jarní vlně koronaviru tvořili 11 procent ze všech případů. Nyní je jich nakaženo více než 4 000.

Reklama

Počet zdravotníků nakažených koronavirem se za týden zdvojnásobil, nemocnice se přitom chystají na nápor pacientů. Posily proto hledají, kde se dá. Veřejnost zároveň prosí: pomůžete i dodržováním pravidel.

Článek

Lůžek může být dost, ale nebude dost těch, kteří by u nich o nemocné pečovali. To je obava, která se v kontextu aktuálních dat jeví čím dál reálněji.

Česká lékařská komora (ČLK) v pondělí zveřejnila data, podle kterých je novým koronavirem nakaženo 978 lékařů a 1 862 zdravotních sester, dalších 1 592 případů připadá na ostatní zdravotnický personál. Celkem se tedy počet infikovaných pracovníků mezi 3. a 10. říjnem zvýšil z 2 480 na 4 432.

„V současnosti je matematická jistota, že se v nejbližších dnech bude situace dále zhoršovat. Musíme udělat vše pro to, aby zdravotnictví pod náporem pacientů s covidem-19 nezkolabovalo,“ uvedl prezident komory Milan Kubek.

Už při takzvané první vlně epidemie na jaře tvořili zdravotníci až 11 procent z celkového počtu nakažených. Do čísel se mohl promítnout i počáteční nedostatek ochranných pomůcek. Nyní je situace s prostředky lepší, přesto k nákazám personálu ve velkém dochází.

„Více než pracovníci z tzv. covidových jednotek, kteří pracují v ochranných oblecích, jsou v současnosti nákazou ohroženi lékaři a sestry z ambulancí, kde není možno takovou míru ochrany zajistit a my přitom nevíme, kdo z našich pacientů je nakažený a kdo není. Je to tak trochu ruská ruleta. Ostatně ne náhodou byl první lékař, který 8. září v důsledku koronaviru zemřel, 68letým soukromým ambulantním specialistou,“ popsal Kubek už dříve pro Seznam Zprávy.

Nebuďte sobečtí

O pomoc nyní volá například Uherskohradišťská nemocnice. Původně byla ve Zlínském kraji pro pacienty s covidem-19 vyčleněna, kvůli velkému nárůstu nakažených je ale musela začít přijímat i další zařízení. V Uherském Hradišti se nyní starají o 60 pacientů s covidem-19.

„Predikce přísunu covidových pacientů jak na standardní, tak na intenzivní lůžka Uherskohradišťské nemocnice jsou alarmující. Jsme nuceni omezovat neakutní péči a vytvářet lůžkové i personální kapacity ke zvládnutí probíhající krize,“ vzkázal v pátek ředitel Petr Sládek.

„I vy nám v této situaci můžete pomoci. Naléhavě prosíme o dodržování základních hygienických opatření a nařízení, věřte, že mají smysl a pomáhají. Nebuďte sobečtí, chraňte sebe i ostatní,“ dodal.

+5

V pondělí nemocnice přidala otevřenou prosbu – vzhledem ke zvýšené absenci zaměstnanců a zároveň ke zvýšeným nárokům na množství poskytované péče hledá brigádníky na výpomoc s provozem. „Hledáme bývalé zdravotní sestry, zdravotníky i studenty zdravotnických oborů. Všechny, kteří nám chtějí pomoci,“ zní vzkaz nemocnice.

Výzva zdravotníkům, kteří aktuálně pracují v jiných oborech nebo mají volnou časovou kapacitu, zazněla už minulý týden také od ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Počty nakažených lékařů či sester jsou podle něj alarmující.

„Chci vyzvat vás všechny, kteří jsou zdravotníky nebo jsou ochotni nám pomoci, aby tak učinili. Kapacita systému nemusí být omezena jen počtem lůžek, ale i personálu,“ uvedl.

Kudla do zad

K postupnému omezování plánovaných výkonů se v posledních dnech musela uchýlit řada dalších zařízení. Problémy hlásí třeba Fakultní nemocnice Brno, která má 344 pracovníků v izolaci či karanténě. Kvůli chybějícímu personálu proto z 25 sálů operuje jen na 13.

Obavy přitom někteří vedoucí lékaři a lékařky mají také z uzavření škol, jak o tom v pondělí rozhodla vláda.

„Vnímáme to jako kudlu do zad všem zdravotníkům,“ komentoval opatření už ve chvíli, kdy se začalo zvažovat, Martin Balík, lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Podle něj to bude znamenat, že až 30 procent vysoce kvalifikovaného personálu zůstane doma se svými dětmi. „Myslím, že vláda bude mít na svědomí o dost více mrtvých, protože se o ty pacienty nebude starat kvalifikovaný personál, pokud k tomu opravdu dojde,“ míní lékař.

Zároveň by v takovém případě neměl smysl ani úmysl vlády, kterým chce kapacitu nemocnic posílit o 2 500 lůžek ze státních rezerv. O tom informoval ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

„Reálně nám ale hrozí to, že nám nepřijde do práce poměrně dost personálu, který bude mít malé děti doma, a díky tomuto kroku se celá péče může zhroutit. Opravdu nevím, kdo bude obsluhovat těch 2 500 postelí, které pro nás sežene ministr Hamáček,“ dodal.

Vláda ale ujišťuje, že na tento problém myslela, a proto zajistí, aby pro děti lékařů, zdravotních sester či pracovníků integrovaného záchranného systému byly vyčleněny školy, kde se o děti postarají.

Reklama

Doporučované