Hlavní obsah

Prošli jsme stavbu desetiletí. Jen fasáda vyjde na půl miliardy

Dílo podle architektky Zahy Hadid má stát v roce 2023. Jen fasáda vyjde na půl miliardy, o 300 milionů víc, než se čekalo.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Masaryčka, jedna z nejdiskutovanějších staveb desetiletí z dílny slavné architektky Zahy Hadid, je ve třetině. Hotovo má být v roce 2023 a stavba vyjde na 2,5 miliardy korun.

Článek

Kráter vedle Masarykova nádraží, kde má do dvou let vyrůst nová dominanta podle návrhu světoznámé architekty Zahy Hadid, už vyplnily základy i první patra budovy.

SZ Byznys měl jako první médium možnost stavbu projít.

„Máme za sebou prvních devět měsíců výstavby, ještě nás čeká 21 měsíců. Ta stavba je relativně komplikovaná, nejenom svou konstrukcí, ale i komplikovaností fasády. Takže zatímco standardní kancelářská budova nám trvá 18 až 19 měsíců, tady potřebujeme více času,“ říká Pavel Streblov, ředitel Penta Real Estate pro komerční výstavbu.

Zaha fasádu navrhla ve 3D a křivky jsou tak relativně složité. Řešili jsme, z jakých materiálů to vyrobit, jak dosáhnout tvarů, které potřebujeme.
Pavel Streblov, Penta Real Estate

Dole se maluje, nahoře betonuje

Zatímco nad zemí se lije beton, chybí sedm pater a pod lešením se teprve rýsuje základ věže, v podzemí je téměř hotovo. „Teď jsme ve druhém podzemním podlaží, nejnižší úrovni budovy. Tři patra nad námi se betonuje, tady už je ale vymalováno, stavíme vzduchotechnické jednotky a další technologie tak, aby šly jednotlivé profese po sobě,“ říká Streblov.

Penta, která je investorem výstavby, teď stejně jako celý trh pociťuje výrazné změny v dostupnosti a cenách stavebních materiálů.

„Je to něco, s čím bojujeme. Většinu jsme vysoutěžili ještě před zdražením a zatím se nám tak daří pohybovat ve stanoveném finančním rámci. Největší negativní dopad ale vnímáme u fasády. Ta je natolik specifická, že dokud není hotová, velmi těžko se to odhaduje. Když jsme začínali, byl odhad pro fasádu 200 milionů korun. Teď jsme na půl miliardě,“ říká Streblov.

Právě fasáda je nejnáročnější bod celé stavby, a Penta si proto její části staví nanečisto. Mimo stavbu, a dokonce i mimo oblast Masarykova nádraží. Ve Vysočanech k tomu využívá vysokých stěn výrobních hal.

„Zaha fasádu navrhla ve 3D a křivky jsou tak relativně složité. Řešili jsme, z jakých materiálů to vyrobit, jak dosáhnout tvarů, které potřebujeme. Zkoušíme, jak budou jednotlivé prvky fungovat, s techniky zkoumáme detaily, tepelnou izolaci, hydroizolaci i to, jak do sebe jednotlivé prvky zapadnou. Barvy i materiály schvaluje ateliér a tím, že jsme v památkové rezervaci, vyjadřují se i památkáři,“ dodává Streblov s tím, že pro fasádu existuje 1 600 složitých výkresů.

„Například dnes jsme ve fázi, kdy jsme po relativně složité diskusi dospěli k tomu, jaká zlatá je ta správná zlatá, ale třeba ještě nemáme dořešené tmavé prvky. Čekáme na potvrzení od památkářů.“

Finální podoba projektu, který vzbudil řadu kontroverzí, doznala oproti původnímu návrhu architektky řadu změn. Zlatá věž bude mírně snížena, v okolí přibudou nové stromy a celkově se fasáda zazelená.

Reklama

Doporučované