Hlavní obsah

Prostějovské muzeum a galerie otevřelo čtyři výstavy, láká na mince i Masaryka

T. G. M.

Reklama

Muzeum a galerie v Prostějově otevřelo tento týden čtyři nové výstavy.

Článek

„Jedna z nich poskytla prostor tvorbě výtvarné umělkyně a fotografky Veroniky Šrek Bromové, návštěvníci zde najdou také výstavu numizmatickou, expozici věnovanou návštěvě Tomáše Garrigua Masaryka v Prostějově a autorskou výstavu věnovanou předposlednímu útvaru prvohor, karbonu,“ informovala mluvčí muzea Petra Pášová.

„Pro poslední část letošního roku jsme pro návštěvníky připravili velmi zajímavé výstavy, na které se osobně velmi těším. Tematicky je každá úplně jiná a věřím, že právě pestrost této nabídky k nám návštěvníky přiláká,“ uvedla ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.

Ve čtvrtek se otevřela autorská výstava Karbon - pozdrav z prvohor, která je výsledkem dlouhodobé spolupráce geologů prostějovského muzea a Vlastivědného muzea v Olomouci. Návštěvníci se ponoří do šera kamenouhelných pralesů pod koruny rostlinných obrů, seznámí se například s obrovskou pravážkou Meganeurou a poznají také bizarní obyvatele močálů a tůní, obojživelníky, kteří dokázali vystoupit na souš a během karbonu ovládli celou Zemi, uvedla mluvčí muzea.

Poklad v podobě zlatého dukátu Vladislava II. Jagelonského je nově k vidění na numizmatické výstavě nazvané Peníze a moc. Návštěvníkům jsou na ní představeny mince, jejichž vydavateli byla česká a moravská knížata a posléze čeští králové, a to až do zlomového roku 1526, který je u nás považován za konec středověku a nástup raného novověku, uvedl kurátor výstavy Václav Horák. Návštěvník bude mít možnost uvidět i ukázku antických mincí, které se ve sbírkách muzea nacházejí.

Jeden z výstavních sálů hlavní budovy na náměstí T. G. Masaryka nabízí návštěvníkům díla Veroniky Šrek Bromové, která patří mezi nejznámější české intermediální umělkyně. Výstava nazvaná Jiné bytosti, jiné prostory, jiné dimenze je součástí Festivalu současného umění, který se ve městě koná na přelomu měsíce.

Čtvrtá výstava připomene Masarykovu návštěvu v Prostějově, od které uplyne příští neděli sto let. Výstava v prostorách Galerie Špalíček nese název Masarykovy návštěvy v Hanáckém Jeruzalémě, na 17 panelech se návštěvníci seznámí s prezidentovými cestami do Prostějova, s prostějovskými rodáky ve službách Hradu nebo také s příběhem Masarykova pomníku, který byl ve městě začátkem 50. let stržen a obnovení se dočkal až téměř na přelomu tisíciletí. Poprvé se ale také představí návrhy několika sádrových modelů na Masarykův pomník v Prostějově z roku 1946, které se běžně z důvodu jejich křehkosti nevystavují.

Reklama

Doporučované