Hlavní obsah

Protesty na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Palestinci házeli po turistech kameny

Protesty na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Palestinci házeli po turistech na Chrámové hoře kameny, židle a další předměty, co jim přišly pod ruce.

Článek

Palestinci v Jeruzalémě na Chrámové hoře házeli židle a kameny po turistech. Útočníci se ukryli v mešitě al-Aksá na vrcholu hory, odkud vrhali různé předměty. Posvátné místo leží ve Starém městě a denně ho navštíví mnoho lidí. V největší míře je uctíváno židy a muslimy.

Podle agentury AP policie zatím neuvedla přesnou příčinu incidentu, ale zadržela dva útočící Palestince a po dalších pátrá. V prohlášení dále uvedla, že jeden turista měl lehké poranění nohy a drobné zranění utrpěl i izraelský policista.

Útoky nejspíš souvisejí s 51. výročím šestidenní války, během které Izrael v roce 1967 obsadil mimo jiné východní část Jeruzaléma, kde Chrámová hora leží. Tyto politické události jsou pro muslimy v období nyní probíhajícího svatého měsíce ramadánu citlivější.

Chrámová hora je nejposvátnějším místem v judaismu a třetím nejposvátnějším místem islámu, význam má i pro křesťanství. Díky tomu je jedním z nejuctívanějších míst na světě a rovněž i jedním z nejspornějších. Hora je ve správě Jeruzalémského islámského vakfu, náboženské nadace, která reguluje přístup nemuslimů na horu. Podle dohody z roku 1967 mohou nemuslimové místo navštívit pouze jednou a nesmějí se tam modlit. Židům je dovoleno na posvátné místo vstoupit pouze v omezených hodinách za doprovodu policistů, kteří je vedou předem stanovenou cestou. Židům je taktéž zakázáno na místě se modlit, vystavovat náboženské symboly nebo vztyčovat izraelskou vlajku.

Poslední měsíce se v Izraeli nesou ve znamení násilných střetů na hranici s Gazou. Izrael tvrdí, že za protesty může radikální hnutí Hamás, které tím zastírá teroristické útoky a snaží se porušit hranice. Protesty měly skončit 15. května, ale představitelé Hamásu uvedli, že v nich budou pokračovat.

Podle izraelského serveru The Times of Israel jsou na 8. června ohlášeny další protesty k výročí šestidenní války z roku 1967, při které Izrael obsadil Západní břeh Jordánu, Pásmo Gazy, Východní Jeruzalém a Golanské výšiny. Organizátoři pozvali k hranici tisíce Palestinců z Pásma Gazy. Kolem hranice zaujali pozice vojáci a v předních řadách jsou odstřelovači. Mají rozkaz střílet na ty, kdo se přiblíží k plotu a budou se ho snažit překonat.

Reklama

Související témata:

Doporučované