Hlavní obsah

Protesty se vyplatily. Polská vláda nebude v parlamentu omezovat práci novinářů

Policie postavila kolem budovy polského parlamentu kovový plot, aby ochránila zákonodárce od demonstrantů.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Policie vykázala demonstranty z bezprostřední blízkosti parlamentu.

Článek

Po pěti dnech demonstrací se polská vláda rozhodla, že nadále nebude prosazovat omezení novinářské práce v dolní komoře parlamentu, které navrhla strana Právo a spravedlnost.

V noci na úterý policie vykázala demonstranty z bezprostřední blízkosti parlamentu na protější stranu ulice. Ráno pak kolem budovy postavila kovové ploty.

Návrh se v pozměněné podobě může vrátit do diskuze hned v lednu. Senátor za Právo a spravedlnost Stanislaw Karczewski ho chce připravit do 6. ledna.

Novináři se vrátili do Sejmu (dolní komora parlamentu), ale galerie pro ně zůstala uzavřena. 

Od pátku proti návrhu protestovala opozice. Zablokovala kvůli tomu jednací sál. I přesto dolní komora parlamentu přijala návrh rozpočtu pro příští rok. Opozice ale přijetí považuje za nezákonné, protože proběhlo v jiné části parlamentu, než má. Zároveň tak požaduje nové projednání.

Protestující zákonodárci přenocovali v nevytápěné a temné jednací síni, ve které vláda nechala vypnout všechny energie.

V pátek začala protestovat proti návrhu v blízkosti parlamentu veřejnost. Demonstrace se stupňovaly a protestující zatarasili východy z budovy. O víkendu protestovaly kolem parlamentu již tisíce lidí a další i mimo Varšavu.

Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy, který vzešel z vládní strany Právo a spravedlnost, chtěli navrhovatelé zlepšit podmínky pro práci novinářů. Opozice i veřejnost však vnímá plánovaná opatření jako protidemokratická a omezující dosud běžnou praxi, která je mimochodem zavedena i v Česku - v parlamentu se novináři pohybují volně mezi zákonodárci, mohou s nimi vést rozhovory i natáčet videozáznamy.

Návrh změny pravidel pro média měl například omezit počet novinářů informujících o konkrétním tématu nebo videonatáčení. Opozice kontrovala například tím, že navrhovatelé nechtějí, aby novináři natáčením zaznamenali, že poslanci hlasují neprávem za své nepřítomné kolegy.

Reklama

Doporučované