Hlavní obsah

„Protesty sílí. Češi zaplnili symbol svobody.“ Tak mapují světová média úterní demonstraci

Demonstrace z 21. května na pražském Václavském náměstí v 60 sekundách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Světová média ve svých textech upozorňují na narůstající počet protestujících proti Marii Benešové a Andreji Babišovi. Zaznamenala i vystoupení hokejové legendy Dominika Haška či zapojení regionů.

Článek

Velký prostor věnovaly dění v Česku agentury AP i Reuters. Ve svých textech upozorňují především na fakt, že se protestující sešli počtvrté v řadě. Tentokrát na mnohem větším Václavském náměstí.

Podle AP má ministryně spravedlnosti Marie Benešová v České republice významnou kontrolu nad státním zastupitelstvím a protestující jsou značně nespokojeni s jejím uvedením do funkce krátce poté, co policie podala návrh na obžalobu premiéra Babiše.

Ministerskému předsedovi je vůbec v médiích věnována velká pozornost. Texty připomínají nejen jeho obvinění z možného dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo, ale i komunistickou minulost a spolupráci s komunistickou tajnou policií StB.

Foto: Adam Hříbal

„Pane premiére, dochází nám trpělivost,“ vzkázalo zaplněné Václavské náměstí.

Foto: Seznam Zprávy

„Demisi!“

Foto: Tomáš Pacovský

„Nic proti čápům, ale farma Čapí hnízdo nás štve,“ tvrdil jeden z protestujících.

Deník The Washington Post zmiňuje kromě názorů demonstrujících i včerejší řeč hokejové legendy Dominika Haška. „Bojíme se o demokracii a nezávislost naší justice,“ cituje deník projev olympijského vítěze.

„Máme toho dost. Nelíbí se nám, kam směřuje naše země pod vedením Babiše a Zemana,“ citují deníky i některé protestující.

Své komentáře a články přidávají i rakouská a německá média. O protestech proti jmenování Benešové a krocích populistického premiéra píše veřejnoprávní ZDF. Některá tamější média do Prahy poslala i své speciální zpravodaje.

Protestu si všímá i světová verze Al-Džazíry. Ta cituje nejen organizátory protestu, ale i Babišovu mluvčí Janu Adamcovou: „Lidé mají právo protestovat, ale premiér Babiš byl zvolen v demokratických volbách a má zase právo vybrat si ministry, které chce.“

Článek Al-Džazíry připomíná, že Babiš vynesl do vrcholných pozic populistický směr politiky, který byl postaven především na odmítání migrantů a protisystémových krocích. Většina stran s Babišem po volbách odmítla spolupracovat. Autoři upozorňují i na nespokojenost části veřejnosti s prezidentem Milošem Zemanem, který má blízké vztahy s Ruskem a Čínou.

Z velkého počtu protestujících v centru Prahy byli zaskočeni turisté a návštěvníci Prahy. Řada z nich se přímo na náměstí ptala, proč se v centru protestuje. Ve svém tweetu se jim vše snažili vysvětlit i naši reportéři z Honest Guide.

Foto: Seznam Zprávy

České, evropské, tibetské, americké vlajky.

Foto: Seznam Zprávy

Zaplněné Václavské náměstí. Podle odhadů na základě aplikace MapChecking se na místě sešlo okolo 60 tisíc lidí.

Foto: Seznam Zprávy

„Jednou budeme dál.“

Foto: Seznam Zprávy

„Máme strach o nezávislost justice a vadí nám, co se v této zemi děje. Takhle to nejde dále,“ zmiňovali lidé nejčastěji.

Protestující mají jasno: „Justici nedáme.“

Foto: Kateřina Zemanová

„Jediná cesta je aktivní občanská společnost, která bude politikům připomínat, že oni jsou naši zástupci, a když nás budou zastupovat špatně, tak nás zastupovat nemohou,“ vzkázala herečka Martha Issová.

„Za co, panebože, za co, trestáš tento prostý lid?“ Tomáš Klus a jeho vystoupení.

Hlavní organizátor Mikuláš Minář vyzval premiéra Babiše ke společné televizní debatě. Premiér ho ve svém pozdějším SMS vyjádření odmítl s tím, že si má založit vlastní stranu a utkat se s ním ve svobodných volbách.

Foto: Kateřina Zemanová

„Zítra si někde pravděpodobně přečtu, že tady byla jenom parta zaplacených křiklounů, kteří jsou tu z jakýchsi partikulárních zájmů. Věřte, že tomu věřit nebudu. Děláte na mne ten nejlepší dojem uvědomělé, občanské, sílící společnosti, které jde především o to, aby ve své zemi měla respektovány demokratické principy. A za to vám děkuji,“ vzkázal zaplněnému náměstí herec Macháček.

Foto: Kateřina Zemanová

Jasné gesto, které ani po třiceti letech neomrzí. Demonstrující se znovu potkají za týden v regionech. Za dva týdny hodlají znovu naplnit Václavské náměstí v Praze.

Reklama

Doporučované