Hlavní obsah

Proti Slavii budou hrát i nakažení. „Zvláštní doba,“ diví se Tvrdík

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová Slavia první zápas ve skupině Evropské ligy sehraje i proti pozitivně testovaným soupeřům, kteří dostali výjimku od UEFA.

Reklama

Proti Slavii nastoupí v prvním zápase skupiny Evropské ligy i pozitivně testovaní hráči. „Zvláštní doba,“ divil se Tvrdík na sítích a nechápal nakaženého trenéra bez roušky na tiskové konferenci.

Článek

Sešívaní vstupují do evropských pohárů ve čtvrtek krátce před sedmou hodinou. Do Izraele, dějiště prvního slávistického utkání ve skupině Evropské ligy, přitom odletěl tým trenéra Jindřicha Trpišovského už v úterý.

Přípravu na zápas proti klubu, jenž v kvalifikaci vyřadil plzeňskou Viktorii, červenobílým výrazně komplikovalo nejasné složení kádru izraelského celku, který má aktuálně několik pozitivně testovaných hráčů na koronavirus. Jedním dechem je ale potřeba dodat, že ztráty si po reprezentačním srazu připsala i Slavia.

Jenže zatímco sešívaní na Blízký východ odletěli bez dvou nakažených, domácí absolvovali předzápasový trénink, dle slov předsedy představenstva Slavie Jaroslava Tvrdíka, i s pozitivně testovanými hráči.

Pozitivní test na koronavirus mělo i několik členů realizačního týmu Beer Ševy. Nakažený má být trenér domácích Yossi Abukasis i jeho asistent Elyaniv Barda. Hlavní kouč Hapoelu ale byl na tiskové konferenci, a navíc i bez roušky.

Mezi nakaženými hráči má být exekutor penalty, která domácím zařídila účast v evropských pohárech na úkor českého vicemistra, portugalský záložník Josué. Hapoel měl zápas proti Slavii odehrát i bez izraelského obránce Loai Tahy, náhradního brankáře Raz Rahamima a dalších třech hráčů, u kterých test nebyl jednoznačně průkazný.

Vše ale bude jinak. Jaroslav Tvrdík na sociálních sítích uvedl, že domácí údajně zažádali o výjimku, jelikož nakažení hráči již nemají být infekční, a kontakt s jinými osobami by tak neměl být rizikový.

V kontextu přísných covidových opatření bychom předpokládali, že UEFA jednoznačně odmítne. Dle prvních zpráv se ale stal přesný opak. Zatímco si Jaroslav Tvrdík stěžoval, že bez negativního testu přímo od UEFA ho organizátoři na stadionu nepustí ani do autobusu, proti jeho týmu nastoupí i nakažení hráči.

UEFA totiž spolu s izraelskou hygienou rozhodla, že dříve pozitivně testovaní by doopravdy již neměli být infekční, a k zápasu tak mohou nastoupit. „Budeme se již nyní soustředit hlavně na samotné utkání. Věříme, že UEFA a izraelská hygienická služba garantují zdravotní bezpečnost utkání. Držte nám palce,“ napsal k překvapivému rozhodnutí UEFA Tvrdík a dodal, že o možnosti získání takové výjimky ani neslyšel a Slavie bude žádat vysvětlení.

„Jestliže existují takové jedinečné možnosti, tak jsme o nich také chtěli být informováni. To znamená, že to, co v danou chvíli žádáme jako minimum, je ujištění o tom, že budeme hrát v bezpečném prostředí a že náš soupeř doopravdy disponuje příslušnými rozhodnutími o výjimkách ze strany UEFA,“ řekl Tvrdík na dotaz Českého rozhlasu.

„Zatím se mi zdá, že směřujeme k tomu, že se podaří domácímu klubu získat výjimku a že bude hrát v plné sestavě. V dané chvíli v naší přípravě na večerní zápas vycházíme z toho, že to tak bude. Chceme ho v každém případě hrát a teprve následně budeme asi řešit s UEFA, jak tato situace vznikla a jestli je zcela podle regulí.“

„Ta pointa není v tom, že chceme vyřadit jejich klíčové hráče, nám dva klíčoví hráči také chybí, a přesto se na ten zápas těšíme. Tohle není o sportovní výkonnosti našeho soupeře a o snaze ji snížit. Pro nás je to o tom pochopit, jak je tato situace možná,“ vysvětlil pro Český rozhlas Tvrdík v krátkém rozhovoru, který si můžete poslechnout zde.

Reklama

Doporučované