Hlavní obsah

Trump po schůzce se svým protipólem jen zářil. Kanada není Mexiko, obchod vylepšíme, vzkázal

Americký prezident a kanadský premiér se liší téměř ve všem. Podívejte se na srovnání těchto dvou státníků.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Kanadský premiér Justin Trudeau v Bílém domě řekl, že Kanada bude dále přijímat syrské uprchlíky, ale nechce USA nijak poučovat.

Článek

Americký prezident Donald Trump chce vylepšit vzájemné obchodní vztahy s Kanadou. Prohlásil to na tiskové konferenci po dnešním jednání s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Trump tak reagoval na dotaz novinářů k možným změnám Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), kterou americký prezident považuje za špatnou. Trudeau uvedl, že mnoho Kanaďanů hledí na očekávané změny dohody s obavami, neboť jejich pracovní místa závisejí na propojení americké a kanadské ekonomiky (na video srovnávající Donalda Trumpa s Justinem Trudeauem se můžete podívat nad článkem).

„Miliony pracovních míst na obou stranách hranice jsou závislé na vztazích a obchodování mezi USA a Kanadou," řekl Trudeau.

TWITTER: „Úžasné setkání s kanadským premiérem Justinem Trudeauem a skupinou předních podnikatelek z Kanady a Spojených států."

„Obchodní vztahy s Kanadou jsou velmi výjimečné. A my je ještě vylepšíme," řekl Trump. Dodal, že situace na severní hranici USA je naprosto odlišná od té jižní, mexické. „Po mnoho a mnoho let bylo obchodování (pozn. red. s Mexikem) vůči USA nespravedlivé," řekl americký prezident.

Trump během předvolební kampaně opakovaně hovořil o tom, že NAFTA je překonaná a že na dohodu, pokud jde o obchodování s Mexikem, Spojené státy doplácejí, proto je nezbytné přistoupit k jejímu přepracování.

TWITTER: „Budeme neúnavně pracovat na zvýšení růstu a počtu pracovních míst v Kanadě a USA. Přečtěte si naše společné prohlášení."

Tématem tiskové konference byla i migrace. „Kanada chce nadále zůstat otevřená pro uprchlíky, nehodlá ale podcenit bezpečnost," řekl Trudeau. Zároveň poznamenal, že pokud jde o syrské uprchlíky, které severní soused USA přijímá, nebude Kanada Spojené státy nijak poučovat. Trump se naopak staví proti přijímání běženců ze Sýrie a azylové programy zmrazil. Platnost příslušného dekretu soud sice pozastavil, ale právní bitva o jeho osud neskončila.

Reklama

Doporučované