Hlavní obsah

Provazochodec zamířil do věže katedrály a „vyhlásil“ Plzeň evropskou kulturní metropolí. Dopad je vidět i po třech letech

Vyhlášení Evropským hlavním městem kultury přineslo Plzni turisty.

 

Reklama

Přesně před třemi lety se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury. Titul měla po celý rok 2015, během něhož se ve městě odehrály desítky větších a stovky menších akcí. Nárůst počtu turistů je patrný dodnes.

Článek

„Před rokem 2015 přijíždělo do Plzně turistů výrazně méně. V porovnání s rokem 2013, kdy jsme ještě titul Evropské hlavní město kultury neprezentovali, je nárůst zhruba 25 až 30 procent,” uvedla Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň - TURISMUS. 

Do západočeské metropole dnes přijíždí zhruba 260 tisíc turistů ročně, čísla poslední tři roky zůstávají na srovnatelné úrovni. Přibližně dvě třetiny turistů tvoří cizinci. Ti nejčastěji přijíždějí z Německa, přibývá také návštěvníků z Asie. 

Podle Koubíkové nestojí za nárůstem turismu pouze titul Evropské hlavní město kultury, ale třeba i bezpečnostní situace ve světě. 

Podle Martina Baxy, náměstka primátora pro kulturu, je nárůst turismu jen jedním z dopadů titulu. „Prvním z nich je probuzení zájmu o dění ve veřejném prostoru a o kulturu v mnohem větší míře, než jsme čekali. Tím druhým je to, že se podařilo udržet objekt DEPO2015,” hodnotí Baxa. 

Právě v bývalém industriálním prostoru DEPO2015 dnes společnost Plzeň 2015 sídlí. Zajišťuje organizačně některé kulturní akce, které se ve městě udržely, například festival světla Blik Blik.

Reklama

Související témata:

Doporučované