Hlavní obsah

Průlom: Vědci vypěstovali maličký lidský orgán

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Umělý miniorgán může pomoci při výzkumu poruch zraku a očních onemocnění. Vědcům z Hubrechtova institutu v Utrechtu se totiž podařilo vypěstovat slznou žlázu.

Článek

Nizozemští vědci pomocí kmenových buněk vypěstovali v umělých podmínkách laboratoře miniaturní lidské slzné žlázy „schopné plakat“. Jak píše agentura Reuters, vše začalo v roce 2009, kdy odborníci experimentovali s vnitřní výstelkou střeva, jehož buňky se každých pět dní obnovují. V rámci výzkumu použili kousek střevní tkáně, který neustále krmili bílkovinami, aby stimulovali buněčný růst.

K jejich překvapení však po dokončení experimentu kmenové buňky vytvořily miniorgán připomínající lidské střevo. „Je malé, ale má všechno potřebné pro trávení,“ uvádí autor výzkumu Hans Clevers, vedoucí oddělení vývojové biologie a výzkumu kmenových buněk v Centru dětské onkologie při institutu Hubrechta v Nizozemsku.

Od té doby vědci vytvořili takzvané organoidy, tedy miniatury různých orgánů včetně jater, břišní slinivky, močového měchýře a dalších. V loňském roce se ale posunuli dál, a tak začali provádět výzkumy na lidských slzných žlázách, které v lidském organismu plní zároveň několik funkci - produkují slzy, čímž neustále zvlhčují rohovku a spojivku, odplavují nečistoty a chrání oko před infekcí.

Foto: Profimedia.cz

Organoid slzné žlázy.

K malým kouskům jednotlivých tkání, jež byly umístěny do gelu, dodali výzkumníci růstové faktory. Asi po týdnu vědci hmotu rozdělili na ještě menší části a zvětšili dávku těchto látek, aby vytvořili několik mini žláz. Ty podle Cleverse vypadaly jako balónky.

Tým expertů podílejících se na výzkumu říká, že maketa má určitá omezení a že jde jenom o redukcionistický model. To znamená, že se jedná o zjednodušenou verzi orgánu, tedy v daném případě je zachycena jenom podstata slzné žlázy.

Jednohlasně se ale shodují na tom, že ho nyní vědci po celém světě mohou použít k identifikaci nových léků pro pacienty, u nichž se neprodukuje dostatek slz. Nový objev mimo jiné může přispět k lepšímu pochopení příčin vzniku rakoviny oka a přinést nové poznatky o způsobech její léčby. Podle autorů studie tento typ organoidu může být také transplantován pacientům s nefunkčními slznými žlázami.

Reklama

Doporučované