Hlavní obsah

Průvod homosexuálů ano, ale cizinci na něj nesmějí

Na letošní Pink Dot v Singapuru nesměli cizinci.

 

Reklama

Letošní Pink Dot nemohly podporovat ani zahraniční firmy.

Článek

V Singapuru se uskutečnil každoroční festival za práva homosexuálů Pink Dot. V důsledku nedávného zpřísnění zákonů měli však cizinci účast na něm poprvé zakázanou. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Pink Dot se kvůli zpřísnění zákonů smí zúčastnit pouze občané Singapuru a lidé, kteří mají v tomto městském státě trvalé bydliště. Dříve mohl na pochod přijit kdokoliv, přestože cizinci se v Singapuru nesmějí účastnit politických protestů. Zákon totiž považoval cizince, kteří na pochod přišli, za pozorovatele. Nedávná změna zákona však toto rozlišování nadále neumožňuje - i cizinci se počítají mezi účastníky.

Zahraniční společnosti Google a Goldman Sachs, které v minulých letech pomáhaly událost sponzorovat, mají letos zakázáno se na pochodu nějakým způsobem finančně podílet.

Podívejte se na pořad Dobrý byznys, v němž viceprezidentka IBM vysvětluje, proč je pro světové giganty potřebné podporovat práva LBGT zaměstnanců.

Dobrý byznys: Firmy mohou podporou odlišností svých zaměstnanců jen získat, říká šéfka lidských zdrojů IBM.

Pink Dot, který se koná v malém singapurském parku od roku 2009, se v posledních letech dostal do širšího veřejného povědomí a vysloužil si tvrdší kritiku singapurských konzervativců. Ve společensky konzervativním státě, kde platí řada přísných zákonů, je pohlavní styk mezi lidmi stejného pohlaví zakázán.

Hnutí za práva homosexuálů se v některých částech Asie v posledních letech častěji dostávala do hledáčku veřejnosti. Letos v květnu podpořil manželství párů stejného pohlaví ústavní soud na Tchaj-wanu, který by se tak mohl stát první zemí Asie, kde by byly sňatky osob stejného pohlaví legalizovány.

Reklama

Související témata:

Doporučované