Hlavní obsah

Průvodce hokejového fanouška v Kodani: Proč se vyhnout MHD a šetřit s pivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pár rad pro české fanoušky, kteří míří do Kodaně na MS v hokeji.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hokejové mistrovství světa začalo a český národní tým hraje v základní skupině v turisticky atraktivním místě – Kodani. Pokud se na zápasy reprezentace chystáte, připravili jsme pro vás průvodce, který pobyt v hlavním městě Dánska usnadní.

Článek

Hromadná doprava v Kodani dokáže být matoucí i pro samotné Dány. Město je rozděleno do několika tarifních zón a cesta s klasickou papírovou jízdenkou se díky tomu může velmi prodražit. Například z úplného centra Kodaně se k Royal Areně, kde se turnaj hraje, dostanete za asi 200 korun. Levnější variantou je proto Rajsekort, plastová karta, na kterou si musíte dobíjet ve stanicích metra kredit. Oproti jízdenkám ušetříte na stejné trase skoro polovinu. Jenže pořízení karty stojí 300 korun a nelze ji vrátit.

Nejekonomičtější variantou pro přesouvání je proto vypůjčení kola. Jízda na kole je ve městě bezpečná, cyklisté mají vlastní jízdní pruhy. Kolo si můžete půjčit na dvě hodiny nebo třeba na celý den. Stačí vám pouze aplikace v telefonu, kam vám po zaplacení přijde kód k zámku od kola. Na jeden den vás bicykl vyjde na asi 70 korun.

Na kole můžete přijet až k samotné Royal Areně, která leží mimo centrum. Pokud přece jen využijete hromadnou dopravu, vystupte na zastávce Ørestad. Z ní už halu určitě nepřehlédnete.

Na cestě do haly je fanzóna, která se otvírá vždy dvě hodiny před prvním zápasem dne. Organizátoři tu připravují bohatý program a ke vstupu ani není potřeba lístek na zápas.

Hodinu před zápasy se otvírá i Royal Arena. U vstupu ale musíte počítat s čekáním, jelikož tu panují poměrně přísné bezpečnostní prohlídky. Dovnitř se nedostanete se selfie tyčemi nebo kamerami. Venku musíte nechat také vlastní jídlo a pití.

Za návštěvu kromě fanzóny a hokejových zápasů stojí i samotné město. Po celém světě je Kodaň slavná především díky soše Malé mořské víly a barevnému přístavu Nyhavn. Při prozkoumávání dánské metropole si od hokeje doopravdy odpočinete. Kromě fanoušků v ulicích a hospody u radnice v centru šampionát prakticky nic nepřipomíná.

Co všechno by měl český fanoušek před návštěvou hokejového zápasu v Kodani vědět, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované