Hlavní obsah

Průzkum: Preference ANO neklesají. Posiluje ČSSD

Foto: vlada.cz

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Hnutí ANO Andreje Babiše má v aktuálním volebním modelu agentury Median téměř 30 procent. Jeho preference neklesly ani půl roku od začátku epidemie.

Článek

Nejsilnější opoziční stranou jsou Piráti se ziskem 12,5 %. ODS se propadla na třetí pozici s 11 % respondentů. Obě strany si ale dlouhodobě udržují podobný procentuální zisk.

ČSSD zaznamenala mírný nárůst preferencí, v srpnu by ji podpořilo 9,5 % respondentů. Ostatní strany mají podobné preference jako v posledním průzkumu. Podpora STAN, KDU-ČSL a TOP 09 se pohybuje dlouhodobě kolem 5–6 %.

Výzkum agentura prováděla v srpnu osobním i online dotazováním. Oslovila přes tisícovku lidí.

Foto: Median

Volební model agentury Median.

Agentura zaznamenává i takzvaný volební potenciál, tedy volební výsledek v případě, že by stranu volili všichni voliči, kteří o tom vážně uvažují. Například hnutí STAN má volební potenciál dlouhodobě vysoký – až 11,5 % lidí. Samotné volební jádro, tedy přesvědčení voliči strany, je ale pouze 2 procenta.

Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří hnutí vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 33,5 % hlasů. Zisk přesvědčených voličů by ANO stačil na volební výsledek na úrovni 20,5 %.

Reklama

Doporučované