Hlavní obsah

První červnový Sherlock Senior Zpravodaj

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři, posíláme vám další číslo Zpravodaje Sherlock Senior. V úvodu vám přinášíme nejčastější hoaxy a v závěru vám poradíme, jak se rychle vyznat mezi nedůvěryhodnými zpravodajskými portály.

Aktuální hoaxy: Nová síť 5G pomáhá šíření koronaviru, eRouška slouží státu uvrhnout vaše blízké do karantény a hygienická opatření jsou více škodlivá než vir

Velmi dobře se daří hoaxům o nové síti 5G pro mobilní telefony. Ta je desetkrát rychlejší než ta současná (LTE) a umožní lepší připojení domácích spotřebičů na internet nebo rozvoj autonomní dopravy – to jsou například automobily či autobusy, které jezdí bez řidiče a řídí se samy. To samozřejmě vzbuzuje nejen zvědavost, ale i obavy. Například v Jeseníku, který je jedním z pěti měst, kde se nová síť testuje, se rozšířila informace, že frekvence, na níž tato síť funguje, poškozuje lidské zdraví a způsobuje rakovinu. Není to ovšem pravda. Stejně nepravdivé je i tvrzení, že síť 5G snižuje imunitu a podporuje šíření koronaviru. Rádiové vlny 5G sítí nejsou ionizující, což znamená, že nepoškozují DNA uvnitř buněk, jak to dokážou například rentgenové, gama nebo UV paprsky. Dávno před vypuknutím pandemie tuto technologii testovaly i jiné země. Faktem zůstává, že covid-19 je kapénkový virus, který se přenáší kašlem, kýcháním či kontaktem s kontaminovaným povrchem.

Hoaxy se šíří o Chytré karanténě, jejíž podstatou je rychlý přehled o nakažených na základě využívání aplikace eRouška. O eRoušce se nepravdivě píše, že se jedná o špionážní aplikaci, která má shromažďovat informace o pohybu svých uživatelů. Tyto informace má mít k dispozici hygiena, která následně může rizikové osoby, s nimiž se dotyčný dostal do kontaktu, snáze uzavírat do karantény. Používání aplikace tak umožňuje uvrhnout do karantény všechny, kdo přišli do kontaktu s danou osobou. Skutečnost je taková, že aplikace eRouška nesleduje a nezaznamenává polohu uživatelů, pouze měří míru signálu mezi dvěma zařízeními s nainstalovanou aplikací, a to pomocí systému Bluetooth. Aplikace eRouška navíc funguje jen v případě, kdy to umožní její uživatel.

Šířenou nepravdou je i tvrzení, že koronaviru podléhají především země s liberální demokracií a že oproti tomu pro země bývalého východního bloku epidemie představuje okrajový problém. Takové tvrzení je ale v rozporu s fakty. V první desítce postižených zemí je například Írán a Brazílie, přičemž Rusko je podle dat z půlky května na 18. místě. Naopak velmi dobře si s virem poradily Japonsko, Jižní Korea nebo Tchaj-wan. Připomínáme, že s virem zápasí i některé africké či arabské země.

Na internetu se šíří analýza zaměstnance německého ministerstva vnitra, podle které opatření na zastavení koronaviru stála život více lidí než virus sám. Úředník analýzu ovšem rozeslal pod jménem oddělení, přestože se nejednalo o oficiální dokument schválený ministerstvem, a zpráva poté unikla na veřejnost. Autor vychází z části z pochybných zdrojů. V deníku Der Tagesspiegel pak odborní experti poukázali na slabiny analýzy a úředník byl postaven mimo službu.

Zájezdy do zahraničí se ruší, pospěšte si s rezervací, pokud plánujete dovolenou v Česku

Cestovní kanceláře se rozhodly předělat letošní léto – po Exim Tours a Fischer zrušila všechny zájezdy na léto s odletem do 31. srpna také cestovní kancelář Alexandria. Cestovní kanceláře k tomu vedly obavy, že nedokážou nabídnout klientům služby, na jaké jsou zvyklí z doby před koronavirem. Velká část Čechů tak letos stráví dovolenou v některém z tuzemských hotelů či penzionů. Pokud plánujete strávit dovolenou v Česku, doporučujeme si ve vaší oblíbené lokalitě zajistit ubytování co nejdříve.

Češi začali utrácet

V novém Indexu prosperity sledujeme, jak se Čechům vrací chuť utrácet. Jde o meziroční změnu v objemu karetních transakcí, kdy se porovnává daný týden letošního roku se stejným týdnem loňského roku. Data o platbách kartou v obchodech, na internetu i výběry z bankomatů poskytuje Česká spořitelna. Index ukazuje třeba to, že pomyslné dno při pádu z prosperity už proběhlo, a to 29. března 2020.

Koronavirus přírodě pomáhá

Voda v Benátkách je čistá, na prázdných jihoafrických silnicích, kde se normálně prohánějí turisté na safari, se toulají lvi. Osm z deseti letů bylo zrušeno a ropu nikdo nechce. Globální pandemie nám ukazuje alternativní budoucnost, ale také obří výzvy, které klimatické změny představují – očekávané snížení emisí v souvislosti s koronavirem bude menší, než by bylo nutné dodržovat každý rok této dekády, aby se podle vědců zabránilo nejhoršímu.

Jak se rychle vyvarovat podezřelých webů s neověřenými zprávami

Pokud používáte prohlížeč Google Chrome, můžete využít službu slovenské iniciativy Konšpirátori.sk. Když si nainstalujete do prohlížeče aplikaci Bullshit Detector a pak navštívíte stránku s nedůvěryhodným obsahem, objeví se vám na webové stránce upozornění. Aplikace vám však neznemožní si článek přečíst, jen budete včas informováni, že se na internetové stránce objevuje obsah, který není ověřen.

Prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu. V tuto chvíli potvrzujeme mediální vzdělávání v Českých Budějovicích ve dnech 23. a 24. září, v Praze v sídle Seznamu ve dnech 13. - 16. října a v Hradci Králové ve dnech 18. a 19. listopadu. Pro mediální vzdělávání v Českých Budějovicích se můžete hlásit zde, pro Prahu zde a pro Hradec Králové zde.

Reklama

Doporučované