Hlavní obsah

První den prezidentem, Trump na nic nečeká. Ruší smlouvy a mění politiku

Co Donald Trump v nejbližší době jako prezident změní?Video: Josef Mačí

 

Reklama

Nový americký prezident už podepisuje první dekrety, ruší Obamacare a telefonuje se světem.

Článek

Donald Trump se už v Bílém domě pustil do úřadování. Hned v den své inaugurace podepsal příkaz na zrušení takzvané Obamacare, zdravotní reformy zavedené v roce 2010 Barackem Obamou. Splnil tak jeden ze svých předvolebních slibů. Ten další, zeď na americko-mexické hranici, má být také splněn co nejdříve.

?Zdá se, že v podobném tempu chce pokračovat i nadále. O víkendu Bílý dům potvrdil, že v týdnu do Spojených států dorazí britská premiérka Theresa Mayová, proběhlo už i několik desítek telefonátů se světovými lídry. Spojené státy například mění svou politiku vůči Izraeli, jsou o poznání vstřícnější, než byly za vlády Trumpova předchůdce.

Po Obamacare čeká zrušení nebo minimálně přehodnocení i dohodu o volném obchodu NAFTA.

Očekává se, že v blízké době Donald Trump jmenuje nového soudce Nejvyššího soudu a sejde se s představiteli Kongresu. Možná ho čeká výběr nových kandidátů na hlavy některých ministerstev a institucí, senátní komise si se svým potvrzením několika jmen dává na čas.

Změny se dají čekat i v samotném Bílém domě. Na tiskovou konferenci budou mít zřejmě přístup jen určitá média, o kterých prezidentův tým usoudí, že nejsou prolhaná, jako třeba CNN (psali jsme tady).

Reklama

Doporučované