Hlavní obsah

Střídá neřízenou střelu na Olomoucku. První rozhovor s hejtmanem Oklešťkem

Střídání ANO na Olomoucku. Nový hejtman Okleštěk v rozhovoru pro Seznam Zprávy.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Nový hejtman Ladislav Okleštěk nechystá na začátek personální změny a počítá, že jeho krajská koalice přijde o jeden hlas.

Článek

Dosavadní hejtman Olomouckého kraje Oto Košta byl odvolán, zastupitelstvo obratem zvolilo jeho nástupce - je jím opět kandidát hnutí ANO Ladislav Okleštěk.

Ten byl hlavním Koštovým kritikem a před několika týdny vzplál mezi oběma politiky na veřejnosti prudký, místy velmi osobní spor.

Koštu v pondělí odvolalo 35 z 54 přítomných zastupitelů, nepomohlo mu ani to, že se ho v hlasování zastali opoziční zastupitelé.

Nový hejtman Ladislav Okleštěk Seznamu řekl, že v prvních dnech ve funkci nepočítá s tím, že by dělal na hejtmanství personální změny.

„Nastoupit někam a vyhazovat lidi není můj styl," říká v krátkém rozhovoru, který si můžete poslechnout ve videu v úvodu tohoto textu.

Ladislav Okleštěk je vedle funkce olomouckého hejtmana také poslancem Sněmovny za hnutí ANO. Počítá s tím, že koalice v krajském zastupitelstvu, kde ANO vládne s ČSSD a ODS, přijde o jeden hlas - odvolaného hejtmana Košty.

„Je to citelná ztráta, ale pořád máme většinovou koalici," uvedl Ladislav Okleštěk.

Koalice ANO, ČSSD a ODS měla dosud v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů.

Reklama

Doporučované