Hlavní obsah

První kraj zkolaboval. Na Pardubicku už se nedokážou starat o další pacienty

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvalita péče v nemocnicích Pardubického kraje už podle hejtmana Martina Netolického nemusí odpovídat standardu České republiky. Všechna lůžka s intenzivní péčí jsou obsazená, kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob.

Článek

Krajské nemocnice na Pardubicku vyhlásily stav hromadného postižení osob, který se obvykle používá při hromadné dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události. Kvůli náporu pacientů s nemocí covid-19 už podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) není v kraji žádné volné lůžko s intenzivní péčí.

„De facto to znamená, že naše nemocnice už vyčerpaly veškeré kapacity, a to jak své vlastní lůžkové péče, tak ty, které byly uzpůsobeny dané situaci, v tomto případě pro covid-pozitivní pacienty ve středně těžkém, nebo těžkém stavu,“ řekl ve vysílání České televize Netolický.

Netolický, který je současně místopředsedou ČSSD, řekl, že vyhlášení stavu hromadného postižení osob projednaly krajské nemocnice s koordinátorem intenzivní péče pro covidové období. Ten potom informoval představenstvo nemocnic a národního koordinátora intenzivní péče.

„Péče o pacienty je opravdu na hraně“

„Prakticky to znamená, že pokud bude do našich nemocnic v rámci Pardubického kraje nějaký další požadavek na hospitalizaci pacienta, budeme žádat o pomoc okolní kraje,“ popsal Netolický. „Uvidíme, jak budeme úspěšní, protože situace se zhoršuje i v okolních krajích, nicméně pro nás ta dnešní 16. hodina je tím bodem zlomu, kdy naše krajské zdravotnictví je již zcela naplněné,“ dodal.

Mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová řekla ČTK, že v nemocnicích je nyní 501 pacientů s covidem-19, z toho 69 vyžaduje intenzivní péči. Ústeckoorlická nemocnice už podle něj požádala o převoz prvního pacienta.

Denně nemocnice přijmou kolem 70 pacientů, počet propuštěných je ale nižší, řekl Netolický. Rozsah poskytované péče už podle něj nemusí odpovídat standardu.

„Počátkem února bylo v našich nemocnicích hospitalizováno celkem 280 pacientů. A nyní jich je již před 500,“ popsal hejtman. „Hovořím o těch, kteří jsou skutečně v našich nemocnicích covid-pozitivními. Pokud mluvím o 70 příjmech, opravdu se opět jedná pouze o covid-pozitivní pacienty. Ale jsou i další pacienti, urgentní medicína, běží léčba dalších lidí s dalšími chorobami a naše péče je opravdu, opravdu na hraně,“ dodal.

Čtyři z pěti nemocnic nepřijímají pacienty s covidem

O vyhlášení stavu hromadného postižení osob od dnešních 16:00 rozhodlo podle mluvčí Semrádové představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která krajské nemocnice sdružuje.

„Rostoucí počty hospitalizací a dlouhodobě přetížená intenzivní péče vygradovaly dnes v situaci, kdy čtyři z pěti našich nemocnic v tuto chvíli nejsou schopné přijímat další pacienty s koronavirem do intenzivní péče,“ uvedla mluvčí.

Stav hromadného postižení osob je mimořádná událost, při níž se dané zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče. Poskytovatel jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných či reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

V praxi to znamená, že nemocnice mohou postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. V takovém případě se zdravotníci nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se lékaři soustředí v první řadě na záchranu životů.

Reklama

Doporučované