Hlavní obsah

První měsíc EET: Srovnali jsme výroky, odhady a čísla s realitou

Kdo měl v bitvě o EET pravdu? Podívejte se na sestřih výroků.

 

Reklama

Nejnovější regulační krok státu má za sebou měsíc fungování. Dopadl podle očekávání?

Článek

Nejčerstvější údaje z EET ukazují, že Ministerstvo financí se ve svých odhadech nemýlilo, když počítalo, že se v první fázi bude týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů. Těsně před koncem roku 2016, tedy měsíc od spuštění, hlásí úřady bezmála 74 milionů účtenek od 42 277 evidovaných podnikatelských subjektů.

Úspěšný náběh systému kalí fakt, že restaurace zdražily. I když ministr financí Andrej Babiš opakoval, že k tomu není důvod, souhrnné údaje, které má redakce Seznamu k dispozici od portálu Meníčka.cz, ukazují realitu: Mezi 28. listopadem a 20. prosincem zdražila obědová menu ve všech krajích, kromě Karlovarského.

Nejvíce si podle statistiky připlatili v zákazníci v Jihočeském kraji, kde se zdražovalo o více než devět korun z 86 na 95 korun. Zdražování pocítili i lidé v Královéhradeckém kraji (6,5 Kč), Ústeckém kraji (6,33 Kč) a v Praze (4,9 Kč). V průměru obědy v celé České republice zdražily bezmála o čtyři koruny.

Někteří zákazníci dali svou nespokojenost najevo tím, že vyslyšeli výzvu státní správy, aby nahlásili podnikatele, kteří nařízení o EET porušují - ke konci roku evidovala Finanční správa zhruba 1900 oznámení o nevydání účtenky.

A jak dopadly výhrůžky některých hospodských, kteří prohlásili, že než by evidovali, raději zavřou? „Ukončení činnosti kvůli EET nám avizují řádově stovky hospod, jde především o menší, vesnické hospody bez nabídky jídla," tvrdí Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje. Zhruba dvouprocentní pokles odběratelů potvrzuje i pivovar Bernard, podle mluvčího Zdeňka Mikuláška však šlo většinou o kombinaci důvodů, ne jen reakci na EET.

Reklama

Doporučované