Hlavní obsah

První odhad: Po zavedení EET přizná větší tržby pětina hospod

 

Reklama

Dva měsíce do startu EET. Asociace podnikatelů spoléhá na to, že Finanční správa nebude nové tržby srovnávat s těmi minulými.

Článek

O kolik se díky jedné malé „Babišově" pokladně zázračně zvednou tržby? Zhruba o pětinu, odhaduje Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

V jeho případě to nemusí být střílení od boku, byť přiznává, že se špatně počítá, kdo dosud tržby tajil a kdo s tím po spuštění první fáze EET přestane.

„Já si vlastně nedovedu udělat pohled na to, jak se vlastně ti podnikatelé zachovají. Nedělejme si iluzi, že pokud někdo jel v šedé ekonomice, tak v tuto chvíli se to změní,“ předpokládá Havlíček.

Můžeme systém bojkotovat

V Chorvatsku, které je pro český systém vzorem, byly tržby podnikatelů po zavedení EET rázem dvojnásobné. A právě z toho, že Finanční správa začne data z jednotlivých let porovnávat, mají už teď někteří hospodští strach. Prý zbytečně.

„To vůbec nepřipadá v úvahu. Existuje gentlemanská dohoda,“ říká Havlíček s tím, že pokud nebude dodržena, bude asociace i její členové systém EET bojkotovat.

Start EET se blíží. Už za dva měsíce musí mít registrační pokladny všechny hotely a restaurace. Další firmy se pak zapojí v následujících měsících a 1. března 2018 budou mít kasy úplně všichni – i řemeslníci a stánkaři, kteří původně sice měli být ve skupině těch, již EET odstartují, ale koncem srpna jim Ministerstvo financí udělilo výjimku.

Vlna nenávisti a 18 miliard

Jen málokteré opatření vzbuzuje takové emoce. Podnikatelé za to Andreje Babiše nenávidí, a jak ministr financí přiznal v rozhovoru pro Hospodářské noviny, už ho chtěli dokonce i zmlátit. Ministerstvo si od registračních kas slibuje o 18 miliard vyšší výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice naopak EET ostře kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Sledujeme EET

Kalousek žádá odložení EET o dva roky

Pivovary se bojí krachů hospod, školí hostinské

Přestože den D, tedy 1. prosince, se blíží, většina podniků stále ještě není připravena. Podle nedávného průzkumu agentury TNS Aisa potřebný pokladní systém nemá zhruba 84 procent stravovacích a ubytovacích zařízení a problém hodlají řešit až na poslední chvíli. Tedy v listopadu.

Pro první měsíce ostrého provozu ale Finanční a Celní správa slibuje benevolentní přístup, a jak v ČT prohlásila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová, spíše než sankcemi budou působit radou a pomocí.

Reklama

Doporučované