Hlavní obsah

První porážka Mayové. Sněmovna lordů schválila dodatek k brexitu

Přijetí dodatku zpozdí jednání o odchodu Britů z EU.

 

Reklama

Vláda podle dodatku musí garantovat práva občanů Evropské unie i po odchodu Spojeného království.

Článek

Horní komora britského parlamentu ve středu navzdory odporu vlády premiérky Theresy Mayové schválila dodatek k návrhu zákona o brexitu.

Zavazuje vládu ke garanci práv občanů Evropské unie po odchodu Spojeného království z bloku. Přijetí zákona podle světových tiskových agentur zpozdí spuštění článku 50 lisabonské smlouvy, po kterém mají následovat jednání o odchodu Britů z EU.

Tento krok lordů podle světových tiskových agentur zpozdí schválení britského zákona o zahájení brexitu, jenž se nyní bude muset vrátit do Dolní sněmovny.

Ve Sněmovně lordů neovládá konzervativní strana premiérky Mayové většinu. Dodatek byl schválen poměrem 358 ku 256 hlasům.

Postoj řady kolegů kritizoval bývalý člen vlády za konzervativní stranu lord Tebbit. Nezabývají se prý ničím jiným než jen právy cizinců.

„Naší hlavní povinností by mělo být pečovat o práva Britů, nikoliv o práva ostatních občanů Evropské Unie," řekl.

Jedná se o první porážku Theresy Mayové od jejího červencového nástupu do role premiérky Spojeného království. Pozorovatelé míní, že přijetí zákona o brexitu sice zdrží, v žádném případě však nezastaví.

Očekává se, že Dolní sněmovna změnu přijatou horní komorou nepodpoří a že zákon nakonec bude schválen v původní vládní podobě.

Reklama

Doporučované