Hlavní obsah

První pozitivní testy na fotbalovém Euru. Koronavirus řádí u Slováků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Testy odhalily první dva případy nákazy koronavirem na fotbalovém Euru. Do izolace musí slovenský obránce Denis Vavro a nejmenovaný člen slovenského realizačního týmu.

Článek

Kouč slovenského týmu, který na úvod turnaje nečekaně porazil Polsko, potvrdil, že dva pozitivní zachytily středeční testy. Štefan Tarkovič uvedl, že pro nejbližší zápasy nemůže počítat s obráncem Denisem Vavrem, který musí dle protokolu UEFA do izolace. Jméno člena realizačního týmu Tarkovič nespecifikoval.

Podle Tarkoviče, který na tiskové konferenci potvrdil, že nakaženým hráčem je Denis Vavro, ale slovenský obránce nemá žádné zdravotní potíže ani příznaky nemoci covid-19. „Je to smutné pro hráče, který má před sebou celou kariéru,“ dodal podle SME.sk Tarkovič s tím, že onemocnění bylo zachyceno i u řidiče autobusu, který slovenský fotbalový tým vozil.

Dva pozitivní testy podle agentury AP vyšly v tréninkovém centru v Petrohradě, kde Slovensko vstoupilo na evropský šampionát vítězstvím 2:1 nad Polskem. V Petrohradě hraje slovenský tým i v pátek proti Švédsku.

Petrohradské úřady v posledních dnech zpřísnily protikoronavirová opatření, kvůli nárůstu pozitivních případů. Zůstávají tak uzavřená stravovací zařízení v nákupních centrech i zónách, které byly vytvořeny pro fanoušky Eura.

Slovenský obránce je prvním hráčem od začátku Eura, kterému vyšel pozitivní test na koronavirus, uvádí agentura AP. Rusko v pátek těsně před vykopnutím prvního balonu letošního šampionátu ohlásilo, že k týmu se kvůli pozitivnímu testu nepřipojil záložník Andrej Mostovoj.

Ještě před začátkem turnaje se podle agentury pozitivní výsledek ukázal švédským fotbalistům Dejanovi Kulusevskimu a Mattiasovi Svanbergovi.

Všichni účastníci Eura by měli dodržovat protokol UEFA Return to play, podle něhož se hráči i realizační týmy musí pohybovat v uzavřené bublině. Pokud ji z nějakého důvodu opustí, zpět se smí vrátit pouze po absolvování antigenního testu. Slovenský tým podle Tarkoviče všechna pravidla striktně dodržuje.

„Od začátku nového roku se protokol Return to play ukázal jako velmi úspěšný – od srpna bylo bezpečně odehráno více než 1 000 zápasů a provedeno více než 125 000 testů na přítomnost covidu-19,“ uvádí UEFA na svých webových stránkách.

Případnou páteční výhrou nad Švédskem si slovenský národní tým může zajistit postup do vyřazovacích bojů, poté jej ve skupině E čeká ještě zápas se Španělskem.

Reklama

Doporučované