Hlavní obsah

První projekty pro „chytrou" Prahu: osvětlení s wifi signálem i dobíjecí lavičky

Krnáčová o Smart Cities.

 

Reklama

Praha uvolnila na projekt Smart Cities pro příští dva roky na 700 milionů, rýsují se první konkrétní projekty.

Článek

Pražští politici na podzim přiklepli téměř 700 milionů na projekt „Chytrých měst". Peníze půjdou v příštích dvou letech na koncept, jehož cílem je zavést informační a komunikační technologie do infrastruktury města.

Na rozdělení stamilionů budou dohlížet především politici z hnutí ANO. A Adriana Krnáčová, primátorka za tuto partaj, už má první představu, jak by se Praha mohla začít měnit v město moderních technologií.

Jak řekla redakci Seznam Zprávy, už příští rok by se Pražané mohli v ulicích dočkat chytrého osvětlení, které šíří wifi signál, nebo chytrých laviček, jež dokážou dobít třeba mobilní telefon. „Zkoušíme, co by bylo ideální pro Prahu,“ řekla Krnáčová.

Primátorka zvažuje, že by pražskou část Veleslavín propojily s Letištěm Václava Havla elektromobily. Dobíjecí stanice by chtěla primátorka i před Novou radnicí na Mariánském náměstí.

„Bude to výzva pro památkáře. Chtěla bych tam postavit dvě dobíjecí stanice. Tak, aby s elektromobilem mohla v budoucnu jezdit alespoň referentská auta magistrátu,“ plánuje Krnáčová.

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka však zatím neskrývá nad oznámenými projekty v Praze rozpaky. „Jde o to, aby nešlo jen o technologické detaily, ale aby pod tím smart konceptem byl obsah, který Prahu skutečně změní," uvedl v rozhovoru pro Seznam.

Šéf Transparency International David Ondráčka má o pražském projektu pochybnosti.

Reklama

Doporučované